2020. február 28., Ákos, Bátor

Örvénysor az örvényben

Rendkívül gyönyörű műholdkép egy ciklon felhőzetében kialakult örvénysorról.


Hurrikánok - kérdések és válaszok

Akik manapság rendszeresen követik az Atlanti térség hurrikánjait és azok neveit, biztosan észrevették, hogy az angol abc sorrendjének megfelelően férfi és női nevek váltogatják egymást. Íme egy pár érdekesség az aktualitásokról és a névadások szabályairól.


Elérte az első trópusi vihar az USA-t

A Beryl hétvégén közel hurrikán erősséggel ért partot Floridában. A legyengült ciklon a napokban további heves esőket, de akár tornádókat is okozhat a térségben.


Két héttel a szezon előtt jelent meg az Alberto

Közel két héttel a szezon hivatalos kezdete előtt jelent meg az Alberto az észak-amerikai partok mentén. Ez a második legkorábbi trópusi vihar.


Hullámfelhők a Sandwich-szigetek felett

A NASA által készített műholdképen mintha hajók szelték volna át az eget.


Egymást követik a viharciklonok az Atlanti-óceánon és Nyugat-Európában

Az Atlanti-óceán felett kialakult markáns ciklonban örvénylő légtömegek hatására egymást követik a viharos időjárást okozó frontok a Brit-szigeteknél és Nyugat-Európában.


Az óceáni sótartalomról készített térképet a NASA

Nyilvánosságra hozta a NASA az Aquarius műhold által az óceáni sótartalomról készített térképet. A tengeri sótartalom pontosabb ismeretében a tudósok a klímaváltozás fontos kérdéseinek tisztázását remélik.


Újfundland felé tart a Maria hurrikán

Egyes fokozatú hurrikánná erősödött a Maria nevű trópusi vihar az Atlanti-óceánon. Az előrejelzések szerint a trópusi ciklon Újfundland felé tart.


Már négyes erősségű a Katia hurrikán

Újabb hurrikán tart az Egyesült Államok keleti partja felé. A Katia az elmúlt egy-két napban gyorsan erősödött, már négyes fokozatú trópusi ciklon.


New Yorkot is elérheti az Irene hurrikán

A rövidesen négyes erősségűvé fejlődő Irene hurrikán a hétvégén előbb Észak-Karolinában, majd New Englandben érhet partot. Eközben pedig vészesen megközelítheti New York metropoliszát is.