2019. augusztus 21., Sámuel

Aszteroidák suhantak el holdnyi távolságra a Földtől


ICI Interaktív Zrt. - 2013. március 4., hétfő, 13:16

Kevesebb, mint egy héten belül két újonnan felfedezett aszteroida is holdtávolságnyira haladt el a Föld mellett.

Nemrégiben két, eddig ismeretlen aszteroidát is azonosítottak a csillagászok, amelyek holdtávolságnyira közelítették meg a napokban a Földet.

Február 28-án a 2013 EB nevű kisbolygó suhant el másodpercenkénti 13-14 kilométeres sebességgel bolygónktól mintegy 396 ezer kilométerre 4 UTC (egyezményes idő) környékén. Az aszteroida becsült szélessége 16 méter.

A másik, az arizonai Mount Lemmon Obszervatórium csillagászai által szombaton felfedezett 2013 EC aszteroida ma reggel egyezményes idő szerint 7 óra 35 perckor haladt el szintén közel egy holdtávolságnyira a Földtől. Ennek becsült szélessége 13 méter, és 2013 EB nevű társánál valamivel gyorsabban, mintegy 20 km/s-os sebességgel száguldott.

A február 15-én Szibéria felett felrobbant meteort 17 méteresre becsülték, amikor belépett a Föld légkörébe. Jelenleg már mind a 2013 EB, mind a 2013 EC aszteroida távolodik a Földtől, ütközéstől nem kellett tartani.

 

A február 3-án készült felvételen a 2013 EC aszteroida látható a piros négyzet bal alsó sarkában
(forrás: youtube.com, Virtual Telescope webcast)

 

 

cikk forrásai:

au.ibtimes.com
universetoday.com
neo.jpl.nasa.gov/ca/
astronomy.activeboard.com

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat