2020. január 21., Ágnes

Végre javul az idő

A több mint hat napig a térségünkben veszteglő ciklon kettősfrontja végre feloszlik, a következő pár napban már nem kell jelentős esőzéstől tartani. Ezzel együtt egyre több napsütés melegíti a levegőt.


Árvíz fenyegeti Közép-Kelet-Európát és a Balkánt is

Az elmúlt héten, hazánkban és a környező országokban lehullott extrém mennyiségű csapadék hatására több országban is hirtelen megáradtak a folyók, patakok. Itthon is több helyen van készültség, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szerbiában pedig kritikus a helyzet a történelmi áradás miatt.


Mediterrán ciklon tombolt hazánkban

A csapadékos májusi időjárás hatására több nyugat-magyarországi folyó áradni kezdett, az Yvette nevű mediterrán ciklon pedig a hét közepén országszerte további nagy mennyiségű csapadékot adott. A ciklonban csütörtökön a szél a Dunántúlon többfelé meghaladta a 100 km/órás sebességet is.


Gyors árhullám vonult le a Rábán

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt több dunántúli folyó vízszintje is megemelkedett, a Rábán komolyabb árhullám is levonult.


Eső és hó az olaszoknál

Rengeteg eső esett a hétvégén az olaszországi Modena térségében, a megáradt folyók pedig elárasztották a környéket.


10 éve nem volt ilyen magas a Temze

Nagy-Britanniában a hatóságok arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy még közel sincs vége az árvíznek: 2003 óta nem volt ilyen magas a Temze vízszintje.


Bekövetkezett a várt kínai áradás

A Soulik tájfun a korábbi prognózisoknak megfelelően heves esőzéseket okozott Kína keleti partvidékén, aminek következtében Kunming városát elöntötte az árvíz.


Áradásveszély a Soulik tájfun nyomában

A már leépülőben lévő Soulik tájfun még mindig komoly áradásokat okoz Kína, valamint Észak- és Dél-Korea egyes részein.


Már mindenhol apad a Duna

Pénteken már a Duna teljes magyarországi szakaszán csökkent a vízszint, de a szakemberek csak lassú apadásra számítanak.


Árvízi helyzet csütörtökön

Lassan elhagyja hazánkat minden idők legnagyobb dunai zöld árhulláma. Az alsó szakaszokon még javában tetőzik az ár, a felső szakaszokon azonban már megkezdődtek a helyreállítási munkálatok. Jelentősek a károk.