2020. február 29., Elemér

Jeges ár és belvízveszély a Tiszán

Megbosszúlta magát a tiszavirág életű februári tavasz. A hirtelen jött melegedéstől a Tisza ukrajnai vízgyűjtő területén is olvadni, töredezni kezdett a jég, az áradó folyók pedig egyre nagyobb jégtáblákat sodortak magukkal. Az olvadás másik következményeként pedig többfelé súlyos belvízhelyzet alakult ki, mivel a fagyos talajrétegek képtelenek voltak elvezetni a hirtelen keletkező nagy mennyiségű vizet. Részletek a cikkben!


Gyors árhullám vonult le a Rábán

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt több dunántúli folyó vízszintje is megemelkedett, a Rábán komolyabb árhullám is levonult.


Passaunál már tetőzött a Duna, az árhullám Magyarország felé tart

Hétfőn késő este tetőzött Passaunál a Duna, a legnagyobb árhullám most Csehországban tart és Magyarország felé közelít.


Meredeken emelkedett az észak-magyarországi folyók vízszintje

Az elmúlt napok kiadós csapadéka és a hóolvadás hatására egy-másfél, helyenként 2 méterrel emelkedett a Sajó és a Tarna vízszintje. Az árhullám a napokban vonul le.


Szerdán tetőzik az árhullám Budapesten

A dunai árhullám miatt elsőfokú a készültség Budapesten, a rakpart elöntésére számítanak. Árad a Tisza is, és a Tiszántúlon további területeket öntött el a belvíz.


Rendkívüli esőzés és rekord széllökés a hétvégén

Hétvégén egy mediterrán ciklon alakította időjárásunkat. Két nap alatt helyenként a május havi átlagos csapadékmennyiség közel háromszorosa hullott le.


Rekordmagas vízállás a Bódván

Idén immár harmadszor kellett harmadfokú árvízvédelmi készültséget elrendelni a Sajón. A mostani áradás minden idők legmagasabb vízállásával járhat. Eközben a Bódva már rekordot döntött.


Gyors áradás a Tisza mellékfolyóin

A hirtelen jött hóolvadás és a sok eső következtében elsősorban a Tisza mellékfolyói indultak gyors növekedésnek, helyenként közepes árhullámra számíthatunk.