2018. augusztus 17., Jácint

Áradnak a folyók az USA-ban is


ICI Interaktív Zrt. - 2013. május 8., szerda, 15:36

Hazánkban szerencsére apadnak a folyók, és egyre csökken a belvízzel elöntött területek nagysága is. Amerikában azonban Michigantől Tennessee-ig rekord magas szinten tetőzik az árvíz.

 

Ezekben a napokban is tart az Egyesült Államok keleti részén a hosszú idő óta nem látott erősségű áradás, több nagyobb folyó is kilépett a medréből. Hétfőre átmenetileg ugyan száraz időt prognosztizáltak a meteorológusok, keddre virradóra azonban ismét nagy esőzés várható a térségben. A Mississippi és más nagy folyók áradásáért is a múlt heti özönvízszerű esőzések a felelősek, amik szinte az összes közép-nyugati államban pusztítottak. Pénteken kezdődött a csapadékhullás, aminek nagy része szombatra koncentrálódott, és kevesebb mint két nap alatt rengeteg eső esett le. Árad az Illionis és a Rock River folyó is, Ohio államban a legrosszabb a helyzet. A Chicago közelében fekvő O’Hare Nemzetközi repülőtéren két nap alatt 135 mm-t is meghaladta a lehullott csapadék mennyisége, és ennek nagyobb része 24 órán belül esett le. Ez a csapadékmennyiség több mint 2 és fészerese a vidéken ebben az egész hónapban szokásos sokéves átlagnak. és az érintett államok más részein is jellemzően 90-130 mm-t regisztráltak a műszerek rövid idő alatt.

Házakat vett körbe a Mississippi

accuweather.com

A heves esőzések várhatóan a napokban is folytatódnak néhány megyében, pedig sok folyón már így is az 1986 óta mért legmagasabb vízállásokról érkezik jelentés. A Mississippi folyón jelenleg másod-, illetve egyes szakaszokon a legmagasabb fokú árvízvédelmi készültség van érvényben egész Missouri állam területén.

Némely folyók apadni kezdtek a hét elején, egyesek vízszintjében azonban további emelkedés várható a napokban, így minden bizonnyal romlani fog az árvízhelyzet.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat