2020. február 20.,

Mediterrán ciklon tombolt hazánkban

A csapadékos májusi időjárás hatására több nyugat-magyarországi folyó áradni kezdett, az Yvette nevű mediterrán ciklon pedig a hét közepén országszerte további nagy mennyiségű csapadékot adott. A ciklonban csütörtökön a szél a Dunántúlon többfelé meghaladta a 100 km/órás sebességet is.


10 éve nem volt ilyen magas a Temze

Nagy-Britanniában a hatóságok arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy még közel sincs vége az árvíznek: 2003 óta nem volt ilyen magas a Temze vízszintje.


Karácsonyi vihar és káosz Nagy-Britanniában

Több ezer ember karácsonyát „tette tönkre” a Dirk névre keresztelt viharciklon Angliában, miután a heves szélviharok és áradások Britannia-szerte áramkimaradásokat és közlekedési káoszt okoztak.


Már most rekord magas a vízállás a Dunán

Már pénteken délelőtt rekord magasan állt a Duna a folyó magyarországi felső és fővárosi szakaszán is, és további emelkedés várható Este 7 óra előtt biztonsági okokból elrendelték Győrújfalu kitelepítését.


Egy nappal később tetőzhet a Duna hazánkban

A legfrissebb előrejelzések szerint egy nappal később érheti el a legmagasabb vízszintet a Duna a magyarországi szakaszokon. Ezen kívül északkeleten már hegyi patakok is áradnak.


Áradnak a folyók az USA-ban is

Hazánkban szerencsére apadnak a folyók, és egyre csökken a belvízzel elöntött területek nagysága is. Amerikában azonban Michigantől Tennessee-ig rekord magas szinten tetőzik az árvíz.


Víz alá került Korzika

Intenzív esők áztatták Korzika szigetét, rövid idő alatt több mint kéthavi csapadék hullott. A folyók kiöntöttek, a víz elárasztotta a sziget déli részét.


Áradásnak indultak a nyugat-magyarországi folyók is

Az elmúlt napokban lehullott jelentős csapadék és a hóolvadás az észak-magyarországi folyók után a Nyugat-Dunántúlon is áradást indított el. A belvizes területek nagysága is emelkedett.


Özönvíz volt Athénban és Szicíliában, kitört az Etna is

A mediterrán ciklonok nemcsak a Kárpát-medencébe hoztak kiadós csapadékot, de Európa déli felét is heves esőkkel áztatták. Athén és Catania városaiban hömpölygött az ár. Közben az Etna is kitört.


Jeges víz öntötte el Velencét

Hétfőn Olaszország északi részén többfelé havazott, többek közt Velence is kifehéredett. Keddre virradóan aztán jeges víz árasztotta el a várost.