2020. február 28., Ákos, Bátor

Április utolsó napjai sem telnek el zivatarok nélkül


ICI Interaktív Zrt. - 2014. április 30., szerda, 20:42

Április utolsó napjain is gyakori zivatartevékenység jellemző. Webkameráink látványos felvételein Ön is figyelemmel kísérheti a konvektív cellák fejlődését! Cikkünk folyamatosan frissül.

Kora este is többfelé mozogtak aktív zivatarcellák az országban. Webkameráink többet meg is örökítettek a lemenő nap fényében.

A fővárost késő délután-kora este elérő zivatarcella. Az ICI Interaktív Meteorológia Budapest 18. kerületi webkamerájának 17:00 és 20:00 között készült filmje.

Az ICI Interaktív Meteorológia budapesti 3D-s radarjával belenézhetünk egy zivatarcella belsejébe. A délután negyed 5-kor (14:15 UTC-kor) Kunadacs térségében készült függőleges metszeten megfigyelhetjük a zivatarfelhő csapadékcelláját, ami 2,5 km-es magasságig nyúlik fel. A cella mögött egy másik, kisebb zivatarcella is megfigyelhető.

A Kunadacs felett tomboló zivatarcella függőleges metszeti radarképét az ICI Interaktív Meteorológia 3D-s radarrendszere készítette 16:15 órakor.

Délután sokfelé tomboltak intenzív zivatarcellák, amelyek kora estére multicellás rendszerekké "álltak össze": egy ilyen rendszer előbb a Tisza-tó, majd Szolnok, a másik pedig Paks környékén okozott órákon át felhőszakadást és helyenként jégesőt is.

Az Alföld középső részén tomboló multicellás zivatar így érkezett és haladt át Szolnok térségében 15:30 és 19:30 között. Az ICI Interaktív Meteorológia szolnoki webkamerájának filmje.

Szerdán már délelőtt megkezdődött az ertőteljes gomolyfelhő-lépződés, sőt az ország délkeleti sarkában, Békés megyében már 11 óra után gyorsan kialakult egy zivatarcella. Kora délután pedig a Balatonnál, a főváros környékén és másutt is többfelé villámtevékenység, néhol felhőszakadás és – Budapesten is – jégeső kísérte az intenzívebb – zivatarokká fejlődő – konvektív cellákat.

Gyönyörű, ún. multicellás zivatar a balatonnál. Az ICI Interaktív Meteorológia balatonkenesei webkamera-filmje 2014. április 30-án 11:00 és 13:00 között.

 

Az ICI Interaktív Meteorológia újlétai webkamerájának 2014. április 30. 11:30 és 14:30 között készült filmjén jól láthatóak a távolban egyre magasabbra törő gomolyfelhők.

Budaörsnél is látványos "karfiolok" jelentek meg az égen 11:30 és 15:30 között. Később zivatar is átvonult a térség felett.

Késő délután már országszerte több olyan zivatarcella is létrejött, ami az idei évben mindenképpen említésre méltó. Az alábbi műholdképre ránézve jól látható, hogy az ország északi megyéinek (köztük fővárosunk) kivételével a legtöbb helyen beindult a gomolyosodás. A legtöbb zivatar országhatárainkon belül az Alföldön, a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közében, országhatárainkon kívül pedig jellemzően a Kárpátok vonala mentén alakult ki 15:45-kor. Érdekesség, hogy a Tisza vonalában épp nincs zivatar.

Műholdkép az április 29-i zivatarokról, jól kirajzolódik a Kárpátok vonala - forrás: Sat24.com

 

Az ICI balatonkenesei webkamerájának felvétele 12:00 és 16:00 között - Még a vitorláshajók is megérezték az eseményeket

2014. április 29-én, kedden a késő délelőtti, kora délutáni órákban már Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Bács-Kiskun valamint Tolna és Baranya megyékben is többfelé pattantak ki zivatarcellák. A klasszikus konvektív csapadékképződést az alábbi videón követheti végig, melyet bácsalmási webkameránkkal rögzítettünk. A zivatarok középpontjában igen heves záporok alakulnak ki.

Az ICI Interaktív Meteorológia bácsalmási webkamerájának felvétele 2014.április 29-én 11:00 és 14:00 között

 

11:30 és 14:30 között Balatonfüred térségében intenzívebb cellák keletkeztek, itt nagyobb területen van zápor, zivatar

A zivatarok gyakran fokozott igénybevételt jelentenek a szervezetre. Az időjárás emberre gyakorolt hatásáról bővebben a Meteoklinika oldalán tájékozódhat.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat