2018. szeptember 26., Jusztina

Állatokkal hőség idején


ICI Interaktív Zrt. - 2013. szeptember 4., szerda, 13:57

A nagy meleg nem kíméli házi kedvenceinket sem, összeszedtünk néhány jó tanácsot, hogyan lehet komfortosabbá tenni az ő életüket is.

A hőhullámnak még koránt sincs vége, és a tartós hőség ugyanúgy megviselheti az állatok szervezetét is, mint az emberekét.

A lakásban tartott állatok legalább védve vannak a tűző napsugaraktól, de a hőség őket sem kíméli, az átforrósodott lakásokban hűteni kell őket, a kutyáknak, macskáknak már nem biztos, hogy elég leheveredni a hűvösebb konyhakőre.

A kisállatok, például tengerimalacok, hörcsögök, papagájok ketrecére, kalitkájára érdemes egy benedvesített törölközőt rakni, a párolgó levegő hűtő hatása így gyorsan érvényesül.  Vigyázzunk, ne tegyük ki huzatnak kedvenceinket, egyes fajok, például a tengerimalacok kifejezetten érzékenyek a huzatra.
A légkondicionálótól ugyanúgy megfázhatnak, vagy ízületi panaszokat tapasztalhatnak négylábú társaink, mint mi magunk.

A kutyák és macskák nem képesek izzadásra, nincsenek verejtékmirigyeik, a hőt nyelvükön keresztül, lihegéssel tudják leadni. A nagy melegben macskáink is képesek sosem látott lihegést produkálni, ekkor sürgősen hűvösebb környezetre van szükségük. Akár egy bevizezett törölközőbe is becsavarhatjuk őket, már ha hagyják magukat.

Súlyos panaszok, légzési nehézségek esetén pedig haladéktalanul keressük fel az állatorvost!

Az akváriumokban nem csak az algásodás veszélye miatt kell fenntartani a megfelelő hőmérsékletet. Ha a vízhőmérséklet tartósan magas, a vízből felvehető oxigén-tartalom jelentősen csökkenhet, veszélyeztetve ezzel halaink életét. Érdemes ilyenkor a megfelelő hőmérséklet beállítása érdekében pár jégkockát a vízbe dobni, vagy részleges vízcserével próbálkozni. Napjában többször is ellenőrizzük az akváriumok vízhőmérsékletét a kánikula idején.

A kinti és benti állatoknak egyaránt szükségük van hideg vízre, ezért naponta többször cseréljük a vizüket. A kutyasétáltatáshoz vigyünk magunkkal tálkát és vizet, hogy bármikor tudjunk inni adni kedvencünknek.
A kint tartott állatoknak biztosítsunk árnyékos, hűvös pihenőhelyet a legmelegebb órákra.

Az étrendjükön is könnyíthetünk, ne terheljük fölöslegesen szervezetüket ebben a nagy melegben.

Ha kertünk van, ne feledkezzünk meg a lakóiról sem, a süniknek, madaraknak is tegyünk ki friss vizet, ebben a szárazságban igen nagy segítséget jelenthet a számukra, legalább akkorát, mint a téli etetés.

 

A hosszú bunda igen kényelmetlen ebben a melegben
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat