2018. szeptember 26., Jusztina

Alig 40 centis a Balaton


ICI Interaktív Zrt. - 2012. szeptember 15., szombat, 13:06

Az elmúlt hetekben tovább apadt a Balaton, és majdnem 15 cm-re megközelítette negatív rekordját. A Velencei-tó is alig 1 méteres. Országos átlagban mintegy 3 havi a csapadékhiány.

Augusztus vége óta a Balaton vízszintje újabb bő 10 centit csökkent. Augusztus 28-án a siófoki vízmérce még 55 centiméteren állt, míg ma reggel mindössze 43 centit mértek a szakemberek, de a hét közepén már 40 centi alatti vízállást is regisztráltak. A szeptember 12-i 39 cm mindössze 16 cm-rel haladja meg a 2003-as negatív rekordot.  Ugyanez idő alatt a Velencei-tó vízszintje is jelentősen apadt: közel egy hónapja Agárdnál még 114 cm volt a vízállás, míg jelenleg ez csupán 104 cm körül alakul.

A csütörtök este óta térségünkben örvénylő frontzónából a Dunántúlon ugyan több helyen mintegy félhavi csapadék hullott, az idei év eddigi csapadékösszege azonban jóval elmarad az átlagostól. Siófokon az elmúlt 8 és fél hónap során alig 200 mm csapadékot regisztráltak, de Budapesten és Szegeden sem érte el a 230 mm-t az összeg - ami mintegy 3 havi mínuszt (150-180 mm) jelent. Az Alföld északi részén még rosszabb a helyzet, Debrecenben pl. majdnem 200 mm a hiány. (ogimet adatok)

A hullámzó frontzóna ma este kelet felé elhagyja az országot, eső, zápor már csak elszórtan várható belőle. Újabb csapadék szerdán és csütörtökön ígérkezik, ekkor ismét egy hidegfront vonul át a Kárpát-medence felett.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat