2018. szeptember 21., Máté

"Akkor most 40 napig nem fog esni?"


ICI Interaktív Zrt. - 2014. június 8., vasárnap, 14:11

"Ha Medárd napján esik, akkor 40 napig esik" - áll a népi mondókában. Az idén száraz, napos idő van, ez vajon mit jelent?

A közismert népi megfigyelés szerint "Ha Medárd napján esik, akkor 40 napig esik" - azaz ha június 8-án csapadékos az idő, akkor ezt többségében hosszabb hűvösebb, esősebb periódus szokta követni. Idén Medárd napján egy anticiklon alakítja az időjárásunkat, csapadék még több napig nem fordul elő, és az ország nagyobb részén szinte felhők sincsenek az égen. Erről az "esetről" nem szól a mondóka, de lehet-e valamit mondani a következő időszakra?

A népi megfigyelés nagyon hosszú időszakot ölel fel, és csupán annyit jelent, hogy Medárd napjának tájékán viszonylag gyakran ciklonok alakulnak ki az Atlanti-óceán felett, amik eljutnak hazánkba is. Ez az északnyugati áramlás tartósnak szokott bizonyulni, és átmenetileg hűvösebb, nedvesebb napok következnek a június 8-10-i ciklon érkezését követően. Persze minden év időjárása egyedi, ezért messzemenő következtetéseket nem lehet levonni.

Az idén tehát szép nyári idő uralja a kérdéses napok környékét, tartós, nagy esőt hozó ciklon érkezése a jelenlegi előrejelzések szerint nem várható - sőt, a meleg a hét közepéig még fokozódik is. A hőség szervezetre gyakorolt hatásáról a Meteo Klinika oldalán lehet tájákozódni.

De akár azt is mondhatjuk, hogy idén 3 héttel "hamarabb jött Medárd", és a május 15-i Yvette ciklon, és azt követő tartós esőzések már megelőlegezték a nyár eleji kellemetlenül hűvös időt. Érdekesség: 2014 májusában Bakonycsernyén 151 mm esőt mért az ICI Interaktív Meteorológia, a sokéves éghajlati átlagot jellemző 58 mm helyett. És még csak nem is esett 40 napig...

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat