2019. december 6., Miklós

Akár másfél méter hó is hullhat a Nagy-tavak vidékén


ICI Interaktív Zrt. - 2019. január 31., csütörtök, 00:16

Sarkvidéki hideg uralkodik az USA egy részén, így a Nagy-tavak vidékén is, szerdán pedig akár 1,5-2 méter friss hó is fedheti a tájat.

A hétvégi hóviharok után megérkezett a sarkvidéki hideg levegő az Egyesült Államok északkeleti részére. Ennek eredményeképpen meglehetősen szokatlan, -30 fok alatti hőmérsékleteket mértek még a nagyvárosokban, így Minneapolis repterén is. 

A Nagy-tavak vidékét helyi idő szerint szerdára virradóra újabb hóviharok érik el, amik az úgynevezett "lake-effect", azaz magyarul "tóparti havazás"-nak nevezett jelenségnek köszönhetően tetemes mennyiségű havat adhatnak a térségben. Mindez a helyi sajátosságokra vezethető vissza: a bezúduló hideg levegő ugyanis igen nagy párolgó vízfelület fölé érkezik (az öt tó együttes területe nagyjából 245 ezer km2), emiatt pedig a tavak délkeleti részén ilyen esetekben nem ritkák a hosszan tartó, rendkívül intenzív havazások. Érdekesség, hogy a nagy mennyiségű téli csapadék az orográfiai viszonyok miatt gyakran csak kis területre koncentrálódik, akár kis távolságokon belül is óriási különbségek lehetnek a hóvastagság tekintetében.

Ilyen nagy havazást várnak tehát az amerikai meteorológusok szerdára. Erős, néhol viharos északnyugati szélre is készülni kell, ami a várhatóan pár óra alatt lehulló akár 50-60 centiméter hóból óriási hófalakat is emelhet. Sőt, az Ontario-tó keleti partján lokálisan akár 1,5-2 méter friss hótakaró is gyarapíthatja a már meglévő, ugyancsak tetemes hóréteget, ez pedig óránkénti 6 centis hógyarapodást jelenthet.

Kedd délelőtti webkamerakép Minnesota városból

(itt élőben követhető: http://hu.webcams.travel/webcam/1178726901-Weather-Ely-%2C-Minnesota-Downtown-Ely )
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat