2020. február 28., Ákos, Bátor

Afrikai levegő húzódik Európa fölé


ICI Interaktív Zrt. - 2019. január 31., csütörtök, 00:15

A következő napokban a kontinens egy nagy része fölé anticiklon húzódik, közben pedig délnyugat felől afrikai levegő érkezik. Többfelé lehet nyárias hőmérsékletre is számítani.

A Földközi-tenger medencéje felett egy magas nyomású képződmény alakult ki, ami az elkövetkező napokban észak felé mozdul el, illetve terjed ki. Az anticiklon területén alapvetően napos és meleg idő uralkodik, a ciklonok átmenetileg a kontinens nyugati, északnyugati részei fölé szorulnak. 

Egy ilyen „kiszorult" ciklon halad jelenleg észak felé a kontinens nyugati partvidéke mentén, amelynek útját kiadós esők és akár 90-100 km/órás széllökések is kísérhetik majd a Brit-szigetek és a norvég partok térségében, illetve ezt újabb ciklonok követik. A ciklonrendszerek előoldalán ugyanakkor afrikai levegő nyomul előbb Nyugat-, majd fokozatosan Közép-Európába is. Ennek köszönhetően a napokban egyre többfelé emelkedik 20 fok fölé a hőmérséklet Európa nyugati és középső felén. A jövő héten Ibériában és Franciaországban már nagyobb területen meghaladhatja a 25 fokot a maximum, de várhatóan kánikulai értékek is megjelennek.

Az anticiklon a Kárpát-medencétől is távol tartja egy ideig a markáns frontokat, így a következő napokban sok napsütésre, és legfeljebb futó záporokra számíthatunk. A hőmérséklet országos átlagban 20 fok körül tetőzik, de a jövő hét második felében akár a kora nyárra jellemző 25 fokot is elérheti a csúcsérték.

A száraz, meleg időszak kedvez a belvíz visszahúzódásának is, így a napokban várhatóan jelentősen csökkenni fog a belvízzel elöntött területek nagysága. Jelenleg már 200 ezer hektár alá csökkent a belvízi elöntés.

 

A Sat24.com műhldképén jól kirajzolódik az anticiklon okozta felhőmentes terület Dél-Európa felett, illetve a Brit-szigeteket elérő ciklon vastag felhőzete. A Kelet-európai-síkság felett húzódó frontzóna délelőtt a Tiszántúlon még borús időt okozott, majd távozott; ez a napokban szinte egy helyben marad és fokozatosan feloszlik.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat