2020. február 23.,

Afrikai forróság éri el térségünket


ICI Interaktív Zrt. - 2013. szeptember 3., kedd, 16:01

A hét végéig egyre melegszik az idő, tikkasztó hőségre készülhetünk a következő napokban. Az éjszakák most még hoznak némi felfrissülést, de ez napról-napra egyre kevésbé lesz jellemző.

A szombati, hazánk felett gyorsan átvonult gyenge hidegfront mögött masszív, Nyugat-Európában kiépült anticiklon "húzódik ránk", és nagy valószínűséggel egészen a jövő hét elejéig nem tágít a közelünkből. Ennek köszönhetően a kontinens peremére szorulnak ki a ciklonok, dél felől pedig szabad teret nyernek a forró, afrikai eredetű légtömegek, amik hozzánk is elhozhatják az idei év eddigi legmelegebb időszakát.

Az 500 hPa-os nyomási szint (kb. 6000 m-as magasság) hőmérséklete és a talajszinti légnyomásadatok láthatóak a GFS modell előrejelzési térképén szombatra: a két ciklon között szinte egész Európát kitölti a magas nyomású anticiklon

Egy Északnyugat- és egy Kelet-Európa felett örvénylő ciklon közé szorul az anticiklon, szinte a helyét sem változtatja, a benne uralkodó leszálló légmozgás hatására pedig felhők is alig tarkítják majd az eget. A perzselő hőséghez tehát aszályos időszak is társul, egy csepp eső sem várható hazánk nagy részén belátható időn belül. Csongrád megyében már az előző hétvégén, hétfőtől pedig általános, országos tűzgyújtási tilalmat léptettek életbe.

A nappali maximumok péntektől várhatóan országosan is 30 fok felett alakulnak majd, a hétvégén pedig nem lesz ritka a 35, 36 fok sem.  A hét elején még éjszakánként felfrissül a levegő, különösen a hegyvidéki völgyekben, ott azonban a nagy napi hőingás lehet megterhelő. A nagyvárosokban, és a hét vége felé már máshol is az éjszakák is a trópusokat idézik majd, így a napi átlaghőmérséklet 25 fok felett alakulhat, ami a hőségriadó elrendeléséhez vezethet.

A tikkasztó időnek véget vető front még több napig nem látszik az előrejelzési modelleken, tartósnak bizonyulhat a helyzet.

A veszélyes hőség szervezetre gyakorolt hatásairól a Meteo Klinika naponta frissülő humánmeteoeológiai cikkéből lehet tájékozódni, emellett pedig a megterhelő időszak könnyebb átvészeléséhez hasznos tanácsokat is kaphatunk, szintén a Meteo Klinika oldalán.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat