2018. szeptember 21., Máté

A villámokat vizsgálja a NASA


ICI Interaktív Zrt. - 2013. szeptember 12., csütörtök, 16:24

A legfrissebb bejelentés szerint a NASA egy új projektet indít, amiben a világűrből figyelik a viharokat - különös tekintettel a villámokra.

A NASA csütörtökön adott tájékoztatást új projektjéről, aminek keretében szeretnék komolyabb vizsgálat alá vetni a Földön tomboló zivatarokat, elsősorban a villámokra összpontosítva. A "Firestation" névre keresztelt kutatásban a Nemzetközi Űrállomás lesz segítségükre. 

A villámok és a zivatarfelhők természetéről még ma is nagyon keveset tudnak a tudósok, sok a tisztázatlan kérdés. A NASA reményei szerint a kutatás végére kiderülhet néhány, most még meg nem fejtett dolog az űr irányába történő kisülésekről: például az úgynevezett "blue jet"-ekről (kék színű, gigantikus méretű kisülések), vagy "red spirit"-ekről. Ezek a kisülések akár a 80 km-es magasságig is feljuthatnak, és a Földről csak nagyon nehezen, vagy szinte egyáltalán nem figyelhetőek meg. 

Az Űrállomás méri a gamma-sugárzást is, ilyen sugarak ugyanis minden egyes villámlás alkalmával tömegével lövellnek ki a zivatarfelhőből a világűr irányába. 

A várhatóan egy évig tartó kutatások még ebben a hónapban elkezdődnek, és nagyrészt a Nemzetközi Űrállomáson elhelyezett szenzorokat használják a megfigyelésekhez.

www.wired.com (forrás: telegraph.co.uk)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat