2018. szeptember 22., Móric

A szélsőségek nyara uralkodik Ausztráliában


ICI Interaktív Zrt. - 2013. január 26., szombat, 15:38

Se szeri, se száma az utóbbi időben azoknak a híreknek, amelyek az Ausztráliában tomboló rendkívüli hőségről szólnak. Most pedig heves esőzéseket, sőt, tornádót is jelentettek az országból.

Az idei nyáron Ausztráliában szinte mindennaposnak mondhatóak a 40 fokos délutáni hőmérsékletek, sok helyen évszázados rekordok dőltek meg. A nyugati és északi partvidéken jelenleg is 35, 38 fokot mutatnak a hőmérők, az ország keleti részét azonban egy markáns ciklon érte el. A légörvény felhőzete szinte az egész partvidéket beborítja, és sokfelé kiadós esőzések, heves viharok jellemzőek a térségben. A felhőszakadásokat és zivatarokat viharos szél kíséri, a tengerpartokat pedig többméteres hullámok ostromolják. Az időjárás tehát tetemes anyagi kárt okoz a napokban arrafelé, a trópusi részeken pedig áradások keletkeztek a rendkívüli csapadék nyomán.

Ausztrália keleti partvidékén ciklon örvénylik (weatherzone.com)

Szombaton a Queensland állambeli Bundabergben 177 mm eső esett (kevesebb mint 24 óra alatt!), a közelben fekvő Gayndah-ból és Gladstone-ból pedig szintén 160 mm feletti csapadékmennyiségről érkezett jelentés. Az ausztrál meteorológiai oldalak a rendkívüli helyzetre való tekintettel folyamatosan frissülő, "élő" közvetítéseken keresztül követik nyomon az eseményeket.

Eszerint szombaton a queenslandi Wide Bay megyében tornádó is volt, ami jelentős anyagi károkat okozott. A Bundabergtől csupán 10 km-re fekvő Bargara, Burnett Heads és Coonarr városkákban a forgószél villanyoszlopokat tört ketté, tetőket szakított le, fákat döntött az utakra és az autókra - két ember kritikus állapotban került kórházba. A meteorológusok további tornádókra adtak ki riasztást a régióban, és több helyre 24 óra alatt akár 250 mm-nyi esőt is várnak. 

A ciklon egyébként az "Osvald" névre keresztelt trópusi ciklon maradványa, és várhatóan még több napig hatással lesz Ausztrália keleti partvidékének időjárására. 

A tornádó nyomai Bargarában (tehaustralian.com.au)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat