2020. február 28., Ákos, Bátor

A sarki jégtakaró olvadása Alaszka partjaira kényszeríti a rozmárokat


ICI Interaktív Zrt. - 2010. szeptember 15., szerda, 14:29

Több tízezer rozmár érkezett Alaszka északnyugati tájaira, mert az úszó jégtáblák, amelyeken pihenni szoktak mind elolvadtak.

A rozmárok az Északi-sark tengervizeinek élőlényei, akik életük több mint kétharmadát a vízben töltik, ennek ellenére, ha tehetik, kerülik a nyílt tengert. Főként a partok közelében mozognak, és a vízben úszó jégtáblákon pihennek meg.

Amerikai kutatók állítása szerint, a rozmárok idén szokatlanul nagy számban jelentek meg az Egyesült Államok északi tagállamának, Alaszkának a partjai mentén. Habár az eset nem példanélküli, hiszen korábban két alkalommal is, 2007-ben és 2009-ben is rozmárok özönlötték el a térséget. Erre a jelenségre magyarázatot adhat, hogy 2007 nyarán az északi sarki jég kiterjedése rekord kicsi volt, és ezt követően a 2009-es évben tapasztalt olvadás is bőven meghaladta az átlagosnak mondhatót. 

Antony Fischbach, a U.S. Geological Survey biológusa az Associated Press munkatársának egy telefoninterjúban elmondta, hogy Alaszkánál a tengerparti terültekre, mintegy 1,6 kilométer hosszan rozmárok zsúfolódtak fel, számuk több tízezerre becsülhető. A kutatók most attól tartanak a leginkább, hogy a nagy, közel egy tonnás nőstények a tumultusban agyonnyomják a kisebb példányokat és a borjakat. Ennek elkerülése érdekében a U.S. Fish and Wildlife Service szeretné megváltoztatni a térség fölött a légi útvonalat, hogy a repülőgépek ne zavarhassák meg az állatokat, valamint arra kérik a helyieket, hogy ne vigyék túlzásba az állatok vadászatát.

Fischbach elmondta, hogy a kutatók nem tudják pontosan, hogy meddig maradnak az állatok a térségben, de a környező vizek elegendő táplálékot biztosítanak a partra szorult állatoknak.
Normális esetben nyáron a hím rozmárok felúsznak a Bering-tengerbe, míg a nőstények, az Alaszkától északra található Chukchi-tengerben nevelik a borjakat. A nőstény állatok az úszó jégtáblákon pihennek, és onnan merülnek alá a tengerbe, táplálék után kutatni. Ha hiányoznak ezek a jégtáblák, az állatok kénytelenek a partra úszni, és nap mint nap ingázni a táplálékforrás és a borjaik között. Így hozható kapcsolatba a sarki jég olvadása és a rozmárok megjelenése Alaszkában. 


Mark Serreze, a National Snow and Ice Data Center igazgatójának állítása szerint a Chukchi-tenger jégtábláinak ilyen mértékű olvadása meglepte a kutatókat, mert az elmúlt télen sok jégtábla sodródott a térségbe, amelyek azonban mostanra mind eltűntek. Véleménye szerint sajnos egyre több ehhez hasonló nyárra kell felkészülni a térségben, mert az északi sarki jégmezők helyreállásának egyelőre nincs jele.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat