2018. július 22., Magdolna

A március végi hidegfront érdekességei


ICI Interaktív Zrt. - 2014. május 2., péntek, 23:14

Március 23-án, vasárnap nyugat felől egy villámokkal járó, lassan mozgó hidegfront érkezett a Kárpát-medencébe. Nyomában hétfőn is többfelé intenzív záporok alakultak ki.

Hétfőn estére megállapítható: a vasárnap érkezett frontból a középső tájakon esett a legkevesebb eső, míg keleten és nyugaton több csapadék hullott. Ágfalván mértük a legtöbbet, 19 mm-t, ezt követi Szentes, ahol 17 mm lett a front "termése".

Az ICI országos mérőhálózata által regisztrált csapadékösszegek hétfő este 6 óráig (azaz 17:00 UTC-ig)

16:00 órakor a nyugati határ mentén már jelentősen csökkent a felhőzet, többfelé a nap is kisütött. Szombathelyi mérőállomásunk kameraképén már a kék ég is látszik!

Délután fél 3-ra a vasárnap érkezett hidegfront lassan kelet felé helyeződött, a csapadéktevékenység súlypontja átkerült a Tiszántúlra. Közben délnyugaton a labilis légrétegződésnek köszönhetően lokálisan heves záporok pattantak ki. Egy Ilyen zápor Villányt is elérte: kevesebb mint 10 perc leforgása alatt 5 mm eső zúdult le belőle!

Az ICI Interaktív Meteorológia villányi mérőállomásának kamerája megörökítette a délutáni heves záport

Délelőtt átmeneti szünet után a hidegfront mentén egy nagy kiterjedésű csapadéktömb erősödött meg a Duna-Tisza közén, ami lassan haladt kelet felé. Két óra leforgása alatt Békésszentandráson, Csongrádon, Törökszentmiklóson és Szentesen 10-12 mm eső esett, időnként felhőszakadás szerű intenzitással. 

Eközben a front mögött jellemzően már 10 fok alatt maradtak a hőmérsékletek, miközben 11 órakor Mátészalkán 20 fokot mért az ICI Interaktív Meteorológia állomásának hőmérője!

Az ICI Interaktív Meteorológia állomásai által mért hőmérsékletek hétfőn délelőtt 11 órakor - jelentős a különbség kelet és nyugat között

Vasárnap este 7 órára jelentős – mintegy 10 fokos – hőmérsékletkülönbség alakul ki az ország két sarka között: míg a keleti határ mentén még 16-17 fok volt, addig a Kisalföld északnyugati részén már csak 5-7 fokot mérhettünk! Ráadásul az ország ezen szegletében alig egy óra alatt mintegy 6-7 fokot zuhant a levegő hőmérséklete!

Az ICI Interaktív Meteorológia 2014. március 23-án, este 7 órakor mért hőmérsékleti értékei. Északnyugaton már csak 5-7, keleten még 15-17 fok volt.


Az ICI interaktív Meteorológia által 2014. március 23-án, Mosonmagyaróváron mért hőmérsékleti értékek napi menete. 16:45 és 17:15 UTC között – tehát alig fél óra alatt! – nagyjából 6 fokot zuhant a hőmérséklet.

 

Délután a front mögött a hőmérséklet is több fokkal visszaesett: míg keleten még többfelé 20 fokot mértünk, addig nyugaton már csak 12-15 fokot mutattak délután a hőmérők. Közben volt – például Makón –, ahol a zápor és a sötét fellegek elvonulásával ismét kisütött a nap.

Az ICI Interaktív Meteorológia 2014. március 23-án, délután 4 órakor mért hőmérsékleti értékei. A front mögött nyugaton több fokkal visszaesett a hőmérséklet, keleten viszont még többfelé 20 fok volt.


Felhős és napos időszakok váltogatták egymást vasárnap délután Makón: a zápor elvonulása után átmenetileg ismét kisütött a nap. Az ICI Interaktív Meteorológia 12 és 18 óra között készült kamerafilmje.

 

Kora délutántól délen és Esztergom környékén az ég is bedörrent, sőt, a műszerek néhány villámot is észleltek! Szerencsére ezek csak gyengébb intenzitású, általában rövidebb élettartamú zivatarok, így komolyabb károkat okozó időjárási jelenségektől (orkán erejű szél, számottevő jégeső) ma és holnap nem kell tartanunk. A zivatarok környezetében viszont átmenetileg előfordulhatnak viharos lökések, és jégdara hullása sem kizárt!

 

Jól látszik a Csongrád megyei, a déli határhoz közel fekvő Mórahalom mellett, délután fél 4-kor elvonuló zápornak a felhőalaptól a talajig érő csapadéksávja.

Sötét fellegek az égen, esőcseppek a webkamerán – délután fél 3-kor Villányba is megérkezett a zápor.

 

A késő délelőtti órákban a fronthoz köthető csapadékzóna is megérkezett a nyugati országrészbe, amely többfelé okoz ma intenzív záporos csapadékot. A helyenként akár felhőszakadás intenzitású esőben a látástávolság átmenetileg jelentősen lecsökkenhet, ezért az útnak indulók fokozott óvatossággal közlekedjenek!

Az ICI Interaktív Meteorológia esztergomi webkamerája így látta az érkező hidegfrontot és a vele járó záporos csapadékot 2014. március 23. 10:00 és 16:00 óra között.

 

Vasárnap nyugat felől egy hidegfront közelítette meg hazánkat. Ez a lassú mozgású front csak másfél nap alatt, hétfő estére halad át a Kárpát-medence felett, miközben többször is hullámot vet. A következő 36 órában tehát ennek a frontnak köszönhetően igencsak mozgalmasan alakul hazánk időjárása.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat