2020. február 28., Ákos, Bátor

A klímaváltozás a katicabogarak színét is befolyásolja?


ICI Interaktív Zrt. - 2011. december 2., péntek, 09:10

Brit tudósok hollandiai megfigyelésekre alapozva azt állítják, hogy a katicabogarak bizonyos fajai háttérbe szorulhatnak más egyedekkel szemben.

Hollandiában, ahol a vizsgálatokat végezték, alapvetően kétféle katicabogarat különböztetnek meg: az egyik, amikor a piros alapon fekete pöttyök találhatóak a rovar fedőszárnyán, a másik pedig, amikor fekete alapon piros pöttyös a bogár. 40 évig folyt a kutatás, ezalatt az állatoknak több mint 50 generációját kísérték figyelemmel.

Az országban néhány évtizede a partvidéken még a piros alapon fekete pöttyös egyedek voltak elterjedtek, míg a belső területeken a pirospettyes állatok éltek többen. Ennek oka a két régió közötti hőmérsékletbeli és kis éghajlati eltérés volt. A vizsgálat viszont kimutatta, hogy manapság a partvidékekről a piros alapú bogarak a szárazföld belseje felé terjeszkednek, és egyre többen vannak - természetesen a fekete hátú társaik rovására.

A jelenség valószínűleg a globális felmelegedés számlájára írható: a partvidék megváltozott hőmérséklete, és a napsütéses órák számában bekövetkezett változás miatt az állatok már nem érzik magukat olyan jól a régi helyükön, kénytelenek beljebb húzódni, ott ugyanis (távol a párás tengerparttól) több napsütés, és kissé melegebb is van. A genetikusok viszont még nem tudják pontosan, miért is ez a feltűnő eltérés a kétféle alfaj alapvetően más éghajlati igényeiben.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat