2020. február 22.,

A kemény tél várat magára


ICI Interaktív Zrt. - 2012. január 8., vasárnap, 13:13


Címkék: , , , ,



Decemberben néhány napot kivéve elmaradtak a kemény fagyok, enyhébb volt az idő a sokéves átlagnál. Lesz még kemény tél a hátralévő két hónapban?

A decemberi középhőmérséklet átlaga kb. 0 fok az elmúlt évtizedek mérései szerint. A 2011/12-es tél első hónapja azonban néhány fokkal enyhébb volt, mint a sokéves átlag, az ICI Interaktív Meteorológia állomásai szerint 2,4 fok volt a múlt év utolsó hónapjának középhőmérséklete.

Sokakban felvetődik a kérdés, hogy mi várható a továbbiakban, számíthatunk-e kemény éjszakai fagyokra. A következő héten az előrejelzések szerint folytatódik a változékony, szeles idő, a nappali maximum hőmérséklet néhány fokkal 0 fok fölött várható, míg hajnalban is csak pár fokkal süllyed fagypont alá a hőmérő higanyszála.

Ha távolabbra tekintünk - a hosszútávú előrejelzések bizonytalanságát figyelembe véve - a GFS modell egy erőteljesebb lehűlést prognosztizál a jövő hét végére.

Az ábrán a 850 hPa-os szint (kb. 1500 m) hőmérsékleti viszonyai láthatóak Európa fölött január 15-én reggel 6 UTC-kor.

A Kárpát-medencétől északkeletre egy kiterjedt ciklon mélyül ki ebben az időszakban, melynek hátoldalán sarkvidéki eredetű levegő áramlik térségünkbe. Ennek hatására vasárnap hajnalban az északi, északkeleti országrészben akár -10, -5 fok közé is süllyedhet a hőmérséklet, míg nappal országszerte is csupán fagypont körül alakul a maximum.

Összegezve: még nem kell temetnünk a telet, jópár fagyos éjszakát tartogathat még számunkra!




A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat