2018. augusztus 17., Jácint

A hó után az eső jön


ICI Interaktív Zrt. - 2013. március 27., szerda, 12:21

Lassan távozik a „hóciklon” térségünkből, hogy újabbaknak adja át a helyét. Átmeneti szünet után péntektől gyakran számíthatunk esőre.

A hétfőn érkezett mediterrán ciklon kiadós havazást okozott országszerte, és a többnapos havazás eredményeként a hóvastagság többfelé meghaladta a 15 centimétert, a Dél-Dunántúlon helyenként pedig a 40 centimért is megközelítette a lehullott friss hó. Mindennek vélhetően inkább csak a téli sportok szerelmesei örülnek, hiszen a hazai sípályák többsége még üzemel. A legkedvezőbb feltételek Mátraszentistvánon, Kékestetőn és Eplényben várják a síelőket, ahol 75-120 cm-es a hóréteg.

 

Németh Ferenc fotója Kaposvár környékéről

Németh Ferenc fotója Kaposvár környékéről

 

A ciklon fokozatosan távolodik térségükből, és csütörtökön már csak északkeleten várható havazás, de napközben itt is megszűnik a csapadék. Egyúttal egy újabb mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerülünk, ami már enyhébb, azonban továbbra is nedves légtömegeket szállít a Kárpát-medencébe. A jelenlegi számítások a csütörtöki átmeneti csapadékszünetet követően minden napra ígérnek esőt, záporokat. Az enyhülés és az eső hatására a hó rohamosan fog olvadni, ami tovább rontja elsősorban a belvízhelyzetet, de árhullámok is elindulhatnak a folyókon, hiszen a vízgyűjtőterületeket is érinti az enyhülés. A belvízi elöntés egyébként már 70-80 ezer hektár között alakul országosan.

 

Mérsékelt lesz az enyhülés

 

Az enyhülés mérsékelten zajlik, nagyobbrészt továbbra is az évszakos átlagnál hűvösebb idő lesz jellemző, az éjszakai fagyok sem szűnnek meg teljesen. Azért megjelennek a 10 fok feletti csúcsértékek, a legenyhébb idő a déli és keleti országrészben ígérkezik, ahol 15 fok körüli maximumok is előfordulhatnak. (Április elején 14, 15 fok körül alakul az évszakos átlag a fővárosban.)

Sajnos, április közepéig is egyre inkább a hűvös, gyakran csapadékos idő látszódik körvonalazódni, gyakoriak maradnak a ciklon- és frontátvonulások. Húsvét hétfőre például egy újabb hidegfront vonulhat át felettünk, megakasztva az elkezdődött enyhülést.

 

Esős időszak várható
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat