2020. február 28., Ákos, Bátor

A hidegfront, ami meleget hozott


ICI Interaktív Zrt. - 2019. január 31., csütörtök, 00:16

Szerdán a tartós köd miatt sokfelé fagypont alatt maradt a maximumhőmérséklet, de éjjel megérkezett egy hidegfront, ami miatt hirtelen melegedés zajlott. Hogy is van ez?

Míg az Észak-Dunántúlon és az Északi-középhegységben sokat sütött a nap szerdán, addig az Alföld északi részén, a főváros térségében a délnyugati tájakon egész nap makacs, sűrű köd lepte be a tájat. Most a napállás is alacsony már, nincs annyi ereje a Napnak, hogy feloszlassa a ködfoltokat - megreked itt a hideg.  Mivel a köd általában a reggeli órákra alakult ki, tehát akkor, amikor a hőmérséklet a legalacsonyabb értékét vette fel, ezért azt a fagyos levegőt "konzerválta" egész napra. Az ICI Interaktív Meteorológia például Budapest 18. kerületében nem melegedett -3 fok fölé a levegő! Közben a napos részeken 4-5 fok volt, sőt, a kb. 1400 méter magasan elhelyezkedő 850 hPa-os nyomási szinten is 6-7 fokot mértek a rádiószondák. 

Éjszaka aztán megérkezett északnyugat felől egy gyenge hidegfront, de nyomában megerősödött, néhol viharossá fokozódott a szél, ennek köszönhetően pedig látványos dolgok történtek. Az erős légmozgás szinte szó szerint kisöpörte a megülepedett ködöt, közben pedig "lekeverte" a felszín közelébe a magasban található enyheséget. A szélerősödéssel együtt járó melegedés igen intenzíven és hirtelen zajlott le: Budapesten, Pátyon és Szentendrén, Kőhegyen kihelyezett állomásaink mérései szerint pár perc alatt 4-5 fokot ugrott a hőmérséklet, reggelre pedig a szerdai -3 fokos délutáni hőmérsékletekhez képest már +3 fokot regisztráltak a hőmérők!

A széllökések, amik kisöpörték a nyirkosságot, mind az erős kategóriába estek, sőt, Szentendrén 60 km/órás, viharos lökést is mértünk.

A téli időszakban tehát akár az is előfordulhat, hogy egy hidegfront meleget hozzon: a tartós frontmentes időben, a Kárpát-medence jellegéből adódóan itt megrekedő fagyos levegőt csak egy ilyen markáns hatás tudja innen kisöpörni. 

A grafikonokon a hidegfront érkezését jelöltük Budapest XVIII. kerület, Páty és Szentendre esetében - szinte a "semmiből" támadt fel a szél (baloldali ábrák), aminek köszönhetően ugrásszerűen emelkedett a hőmérséklet (jobboldali grafikonok)

Adatok forrása: ICI Interaktív Meteorológia

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat