2018. július 20., Illés

A heves zivatarok, lehűlés élettani hatásai


ICI Interaktív Zrt. - 2014. május 12., hétfő, 10:55

A május 11-i, hazánk felett áthaladó erős hidegfront markáns lehűlést és helyenként felhőszakadással, jégesővel járó heves zivatarokat hozott. A fronthoz köthető élettani hatásokról az alábbi cikkben olvashat.

A hét utolsó napján egy markáns hidegfront vonul át a Kárpát-medence felett. Emiatt északon már az éjszakai órákban erősen megnövekszik a felhőzet és ott már hajnalban többfelé várható eső, zápor – sőt, a Fertő-tó környékén egy-egy éjszakai zivatar sem kizárt! Maga a talajfront a nap második felében halad át hazánk felett, előtte délkeleten 25 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, miközben északnyugaton délután helyenként már 15 fok sem lesz – az ország két sarka között tehát akár 15 fokos hőmérséklet-különbség is lehet!

A front mögött a Kárpát-medencébe betóduló sarkvidéki eredetű, hideg, és a déli országrészben a front előtt lévő meleg légtömegek találkozása "ideális terepet" nyújt hevesebb zivatarok kialakulásához. Ezekre elsősorban délnyugaton, valamint a középső országrészben van a legnagyobb esély – itt felhőszakadás és jégeső is könnyen kialakulhat a délután második felében! Ezen kívül viszont országszerte, este már a Tiszántúlon is számíthatunk esőre, záporra. A hét utolsó napja tehát nem igazán lesz alkalmas szabadtéri tevékenységekre, már csak azért sem, mert sokfelé az erős – zivatarok környezetében akár viharossá fokozódó – szél is jelentősen rontja majd a hő- és komfortérzetet is.

Várható időjárás vasárnap délután – a szabadtéri programokat inkább felejtsük el...

A hidegfront érkezésével eleinte az ország északi, északnyugati felén, majd egyre többfelé felerősödnek a görcsös panaszok. Ez hasi- és izomgörcsöket, valamint fejfájást is jelenthet. Már ma estétől érdemes fokozni a magnézium- és kalciumbevitelt, és halat, brokkolit, tojást, valamint teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket enni. A gyümölcsök közül pedig leginkább a banán és az alma segíthet megőrizni egészségét. Emellett északon már délelőtt, délen a délutáni óráktól a fokozott folyadékbevitel, valamint borsmenta tea fogyasztása is erősen ajánlott.

A hirtelen, markáns változás a keringési betegségben szenvedőket viseli meg a leginkább. Ők nem csak vasárnap, hanem a jövő héten is folytatódó – a hét közepén különösen megterhelő! – időszakban is lehetőség szerint pihenjenek minél többet, kerüljék a fizikai megterhelést. A nagybevásárlást pedig a következő héten hétfő délutánra vagy kedd reggelre időzítsék.

Friss humánmeteorológiai információkért és előrejelzésért, valamint további tanácsokért érdemes felkeresnie a www.meteoklinika.hu weboldalt!
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat