2020. február 22.,

A hétvégi programokon szükség lehet az esernyőkre


ICI Interaktív Zrt. - 2013. július 13., szombat, 11:15

Az előttünk álló hétvégén szórványosan záporok, zivatarok alakulhatnak ki, jelentősen növekszik a fülledtség.

Hazánk jelenleg egy hatalmas anticiklon peremén helyezkedik el, a frontok messze elkerülnek minket. Ugyanakkor az anticiklon áthelyeződésének köszönhetően péntektől egyre nedvesebb, páradúsabb levegő érkezik a Kárpát-medencébe, így erőteljesebb felhősödésre készülhetünk, a gomolyfelhőkből pedig többfelé záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A jelenlegi számítások szerint heves eseményekre (úgymint felhőszakadás, jégeső) a Dunántúlon nyílik a legtöbb esély, de szórványosan szinte bárhol kialakulhat átmeneti szélerősödéssel járó zivatar, így elkél az esernyő a szabadtéri rendezvényekre igyekvőknél. A szél egyébként zivataroktól függetlenül is egyre többfelé megélénkül majd, de mivel nem délről szállít forró légtömegeket, így az északias irányának köszönhetően némi felfrissülést jelenthet a nyári délutánokon. 

A nappali hőmérsékletek nem lesznek szélsőségesen magasak, a Dunántúlon az átlag körül várhatóak, keleten azonban több napon át 30 fok felett lehetnek a maximumértékek.

Közben az érkező nedvesség hatására a levegő harmatpontja is emelkedik (tehát a levegőnek azon tulajdonsága, hogy hány fokon válik telítetté, és csapódik ki belőle a vízgőz), ez pedig azt eredményezi, hogy az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést, ugyanis ilyenkor nem tud annyira lecsökkenni a hőmérséklet, mint a szárazabb időszakban.

Az ICI Interaktív Zrt. országszerte üzemelteti számos meteorológiai mérőállomásból álló hálózatát. Pénteken reggel még csak nyugatra szivárgott be a valamivel nedvesebb légtömeg, de már ez is elég volt ahhoz, hogy Pécsett a levegő csupán 23,1 fokig hűljön, tehát ott egész éjjel nem volt ennél hidegebb. A még szárazabb levegővel kitöltött, a Mátra és a Bükk között elterülő Tarnaleleszen mértük a leghidegebbet, ott 12,1 fok volt péntekre virradóra, vagyis kereken 11 fokos differencia jelentkezett a két település között! Szintén érdekesség, hogy éppen egy héttel ezelőtt ugyancsak délnyugaton 5, 7 fokos minimumokat is regisztráltunk, ez 15 fokos különbség.

Az ICI Interaktív Zrt. mérőállomás-hálózata által péntek reggel fél 6-kor mért hőmérsékletek

Egyre kevésbé fog éjjelente felfrissülni a levegő

A következő napokban mindenhol a minimumhőmérsékletek több fokos emelkedése várható, a felfrissülés hiánya és a fülledtség együttesen pedig rendkívül igénybe veszi a szervezetet.A minket érő légköri hatásokról, és a kellemetlen panaszok megelőzésének lehetőségeiről, azok kezeléséről a Meteo Klinika oldalán lehet részletesebben olvasni.

Mindezek mellett azonban szerencsésebbnek mondhatjuk magunkat, mint az Ibériai-félszigeten élők. A már előre jelzett hőhullám megérkezett: az elmúlt 24 órában Spanyolországban többfelé mértek 42 fok feletti hőmérsékleteket árnyékban, és Portugáliában is átlépte már a 40 fokot a maximum.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat