2018. július 16., Valter

A déli féltekére érkezik a tél


ICI Interaktív Zrt. - 2013. április 29., hétfő, 16:27

Míg nálunk az északnyugati határszélen élők kivételével már mindenki a már-már nyárias melegnek örül, a Föld túloldalán lassan-lassan beköszönt a tél.

Tasmania szigetének néhány részén már havazott is a napokban. Egy hidegfront mögött sarkvidéki eredetű levegő áramlott a sziget fölé az Antarktisz felől. A magasabban fekvő tájakon hó, míg máshol eső formájában érkezett a csapadék. A nagyobb tengerparti városok levegőjét is lehűtötte a front, a hobarti repülőtéren múlt vasárnap még közel 22 fokot mértek, míg keddre már csak 16,4 fok volt a maximumhőmérséklet.

A helyi meteorológusok szerint nem meglepő a jelenség, az első hó azokon a tájakon általában április végén, május elején várható.

 

forrás: www.booktasmaniaaccommodation.com.au

A hobarti kikötő madártávlatból

Tegnap (április 19-én) a leghidegebbet a déli féltekén, -69, 4 °C-ot az Antarktiszon levő Concordia nevű kutatóállomáson mérték. A téli félévben az állomás elérhetetlen, az ott maradó kutatók szinte teljes elszigeteltségben telelnek át. Jelenleg 15 ember tartózkodik az állomáson, 5 olasz, 9 francia és 1 görög kutató. A hely egyébként a Föld egyik leghidegebb pontja, a hidegrekord itt -84,6°C, amit 2010-ben mértek.

Nálunk jelenleg sokkal kellemesebb tartományban mozog ma a hőmérséklet, hajnalban sem volt már talajmenti fagy, az ország nagy részén pedig szikrázó napsütés melegíti a levegőt, így a hőérzetünk igencsak nyáriasan alakul. Az északnyugati tájakon van csak a sokéves átlagnál kissé hűvösebb idő.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat