2018. szeptember 26., Jusztina

-80 fok alá hűlt az Antarktisz


ICI Interaktív Zrt. - 2012. szeptember 16., vasárnap, 13:08

Az antarktiszi Vosztok állomáson hosszú idő után ismét -80 fok alatti hőmérsékletet mértek.

A déli féltekén ugyan még tél van, és az Antarktiszon ez általában véve is rendkívüli hidegeket szokott jelenteni, az idén viszont már hónapok óta nem süllyedt -80 fok alá a hőmérséklet. Szombaton azonban Vosztok állomáson -84,2 fokos minimumhőmérsékletet mértek. Innen "melegedett" aztán a levegő az aznapi maximumára, -72,7 fokra - igazán nem nevezhető "emberbarátnak" ez az érték.

Az elmúlt 30 napban ezen kívül mindösszesen egyszer fordult elő -80 fok alatti hideg, csütörtökön -80,4 fokig csökkent a hőmérséklet. 

A világon egyébként az abszolút hidegrekordot is a Déli-sarkon fekvő orosz kutatóállomáson mérték: 1983. július 21-én -89,2 fokot mutattak ott a hőmérők, 5 fokkal sikerült ezt most megközelíteni.

A héten kiderült, hogy módosult a Föld legemelegebb helyének kijáró cím birtokosa is, erről bővebb anyag itt található.

Az orosz kutatóbázis a Déli-sarkon
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat