2018. szeptember 21., Máté

40 centi hó hullott az osztrák Alpokban


ICI Interaktív Zrt. - 2012. október 16., kedd, 14:38

A Kárpát-medence időjárást ma meghatározó ciklon az Alpokban kiadós havazást, a mediterrán térségben intenzív zivatartevékenységet okozott.

A hazánk időjárását meghatározó mediterrán ciklon az Alpok felett is átvonult, és a több mint 3000 méter magas Sonnblick csúcson egy nap alatt mintegy 40 cm friss hó hullott belőle. Ezzel Európa legmagasabban fekvő meteorológiai állomásán fél méteresre nőtt a hótakaró.


A Sonnblick meteorológiai állomás ma késő délelőtt (bergfex.com)

Szintén kiadós, bő 15 centi hó hullott a németországi Zugspitzen (2962 m), a teljes hómennyiség 30 cm körül alakul. A hóhatár jóval 1500 méter alá csökkent: az olasz Alpokban található, alig 1200 méterrel a tengerszint felett fekvő Dobbiaco (Toblach) csúcson is 7 cm friss havat regisztráltak.

Az Alpok hóval borított hegyvonulatai már előbukkantak a ciklon felhőzete mögül (forrás: Sat24.com):

Az Alpok kinagyítva:

Miközben a mediterrán ciklon az Alpokban hóesést okozott, hidegfrontja a Földközi-tenger medencéjében heves zivatarokat váltott ki. Jelenleg a Dél-Adria és a Jón-tenger, illetve Görögország térségében törnek magasra a zivatarfelhők. A Földközi-tenger középső medencéjében (elsősorban Szlovénia, Horvátország, Olaszország területén) többfelé hullott 60-100 mm csapadék az elmúlt 48 órában.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat