2018. augusztus 17., Jácint

2013 legmelegebb napja


ICI Interaktív Zrt. - 2013. szeptember 12., csütörtök, 16:45

Nagy valószínűséggel csütörtök az idei év legmelegebb napja, pedig már a szerda is rekordokat döntögetett.

Szerdán a rekordmeleg hajnal után megdőlt az országos és a fővárosi napi maximum csúcsa is, az ICI Interaktív Zrt. ekkor Baján kerekített 39 fokot mért. Ma aztán szintén rekorddal nyitottak a mérések, a hivatalos adatok szerint ugyanis Pécs-Árpádtetőn 25,2 fok volt a minimum, az ICI mérései szerint pedig még ennél is magasabb minimum született Kecskéden: 25,6 foknál jobban egész éjszaka nem hűlt le a levegő!

Méréseink szerint országos átlagban 2 fokkal van most melegebb, Pécsett délután 4 órakor 39,6 fokot jelzett kihelyezett állomásunk, ami bizony már kerekített 40 fok! A "leghűvösebb" Aggtelek, de ott sem mondható éppen frissnek a 34 fok. A napi rekorddöntés is megtörtént: a mai napig kereken 38 fokkal Szentendre tartotta a csúcsot még 1992-ből, a hivatalos adatok szerint az új érték pedig 40,6 fok, amit Győr-Likócson mértek (MTI). Közben új fővárosi csúcs is született, Újpesten kereken 40 fokig melegedett a levegő.

A legforróbb tájegység a Dunántúl, ott átlagosan 38,5 fokot regisztrálnak az ICI Interaktív Meteorológia hőmérői. Ennek oka több összetevőben keresendő: amellett, hogy a 850 hPa-os nyomási szint hőmérséklete ott a legmagasabb (ami szoros összefüggést mutat az alsóbb rétegek hőmérsékletével), még a déli, délkeleti irányú szél is besegít a rekkenő hőség kialakulásában a főnhatás révén.

Pécsi állomásunknak "köszönhetően" a 40 fokos érték is megjelent a hőtérképünkön; az élénk délies légmozgás tehát egyáltalán nem frissíti a levegőt, sőt, még inkább a melegedést segíti.

"Katlanná" változott az ország

Az ICI Interaktív Meteorológia műszerei 34 és 40 fok közötti hőmérsékleteket jeleztek 16 órakor

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat