2018. július 22., Magdolna

2010 az eddigi legmelegebb év holtversenyben


ICI Interaktív Zrt. - 2011. január 13., csütörtök, 12:31

2010 globális átlaghőmérséklete beállította az eddigi legmelegebb év, 2005 hőmérsékleti rekordját.

Az amerikai National Climatic Data Center adatai szerint a 2010-es évben, csakúgy, mint 2005-ben 0,63 °C-kal volt melegebb a Föld átlaghőmérséklete, mint a 20. század átlaga. Ez volt a 34. egymást követő év, hogy magasabb volt a globális hőmérséklet az átlagnál, legutóbb 1976-ban volt alacsonyabb.

A központ adatai alapján a Föld felszíni átlaghőmérséklete több mint 1 fokkal emelkedett a 20. század kezdete óta. A melegedés azonban az utolsó 30 évben felgyorsult, a 10 eddigi legmelegebb évből 9 a 2000-es években következett be.

A kutatások azt mutatják, hogy a 2010-es év nem csak a legmelegebb, hanem globális átlagban a legcsapadékosabb is volt egyben. Ezt mi is érezhettük, hiszen Magyarországon is megdőlt a 73 éve fennálló éves csapadékrekord, a Bükkben 1550 milliméter csapadék hullott 2010-ben.

De a világ más régióiban is rendkívüli év volt a tavalyi, például óriási esőzéseket okozott a monszun Ázsiában, amely katasztrofális áradásokhoz vezetett Pakisztánban, vagy a Közép-Amerikára lecsapó trópusi viharok, amelyek extrém mennyiségű csapadék lehullásához vezettek.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat