2020. február 28., Ákos, Bátor

150 éve jelent meg az első időjárás-előrejelzés


ICI Interaktív Zrt. - 2011. augusztus 1., hétfő, 14:05

150 éve, 1861. augusztus 1-én közölt napilap legelőször időjárási prognózist.

Pontosan 150 éve, 1861. augusztus 1-én jelent meg nyomtatásban az első időjárási prognózis. Az előrejelzést Robert Fitzroy admirális állította össze, aki annak idején a Brit Kereskedelmi Tanács meteorológiai hivatalát (az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatalának jogelődjét) vezette. A prognózist (az akkoriban és ma is nagy olvasottságú) Times magazin közölte le hasábjain.

Ezzel megtörtént egy nagyon jelentős lépés az emberiség egyik évezredes vágyának, az időjárási folyamatok minél jobb megismerésének elérése irányában.


A légnyomás mérésére alkalmas eszköz (barométer)

Ezt a megismerési folyamatot korábban olyan események gyorsították, mint az angol-francia hadiflotta elsüllyedése 1854. november 14-én a Krím-félsziget mellett. Akkor egy hirtelen kialakuló, hatalmas erejű pusztító vihar csapott le a hadihajókra, és a háborgó tenger számos ember életét követelte, valamint anyagi javakban is jelentős kár keletkezett. Az ilyen jellegű események elkerülése érdekében szervezte meg először Franciaország és Anglia, majd nem sokkal később (1870-ben) az Osztrák-Magyar Monarchia is meteorológiai szolgálataikat.

Magyarországon az első rendszeres prognózist készítő szolgálat 1888-ban jött létre az Országos Meteorológiai és Földdelejességi Intézet keretein belül. A naponta megjelenő időjárás-előrejelzések 1889. július 16-tól először német, majd magyar nyelven voltak olvashatók a fővárosi lapokban. Ezeket a Központi Távíró Hivatal napi egy alakalommal távírón keresztül juttatta el a Trianon előtti Nagy-Magyarország területére.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat