2020. február 24., Szökőnap

15 éve nem volt ilyen korai hurrikán az atlanti térségben


ICI Interaktív Zrt. - 2010. június 30., szerda, 08:11

Csütörtökön Mexikó északkeleti partvidékén partot ér az Alex hurrikán, amely árvízzel és szökőárral fenyegeti a térséget. A veszélyeztetett terület az Egyesült Államokba is átnyúlik. Az Atlanti óceánban és melléktengereiben ilyen korai trópusi ciklon 15 éve nem volt.

Kedden este az Alex viharobjektum a Mexikói-öböl felett hurrikánná erősödött, szerdán a legnagyobb széllökés már elérte a 180 km/órát, ezzel kielégíti a Saffir-Simpson skála alapján a második fokozatú trópusi ciklon kategória kritériumát. A hurrikán várhatóan csütörtökön ér partot Mexikóban mintegy kétszáz kilométerre az Egyesült Államok határától.

Mexikó északkeleti partvidékén és Texas állam déli csücskén magas fokú készültséget rendeltek el, helyenként a lakosságot is kitelepítették. Az Alex hatására ugyanis nagy térségben várható árvíz, és különösen az amerikai partok közelében az orkán erejű szél miatt szökőár sem kizárt.

Júniusban utoljára 1995-ben alakult ki trópusi ciklon (ebben a térségben hurrikánnak hívják) az Atlanti-óceánon és melléktengerein, de az nem volt olyan intenzív, mint az Alex. Errefelé ugyanis az első hurrikánok megjelenésének átlagos időpontja augusztus 10-re tehető.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat