2018. szeptember 23., Tekla

„Bosszút állt” az időjárás a hibázó meteorológuson


ICI Interaktív Zrt. - 2013. december 6., péntek, 17:00

A 26 évvel ezelőtti rendkívüli vihar katasztrofális előrejelzéséről elhíresült meteorológus kertjében döntött ki egy fát a szél.

A Christian elnevezésű, a hét elején Észak-Európában pusztító viharciklon által okozott orkán erejű szél döntötte ki tövestül a Michael Fish kertjében álló fát. Az egykori időjárás-előrejelző arról lett híres, hogy jókorát tévedett az 1987-ben, Nagy Britanniában pusztító – azóta csak „Nagy Vihar”-ként emlegetett – vihar előrejelzésénél. Akkor a TV-ben azt mondta, hogy a viharciklon Spanyolország felett fog elhaladni, azaz bőven el fogja kerülni a szigetországot és nem fog nagy szelet okozni Angliában. Nem sokkal később kiderült, hogy hatalmasat tévedett: a vihar 180-200 km/órás széllökéseivel gyakorlatilag letarolta Nagy-Britanniát. Az emberek többsége – beleértve a saját feleségét is – őt hibáztatta azért, hogy a pusztítás felkészületlenül érte az országot.

Michael Fish elmondta: az ő idejében még közel sem voltak a maihoz hasonló pontosságú számítógépes modellek. „Mi csak egy-két napra tudtunk előrejelzést készíteni.” mondta. Ugyanakkor üdvözli a mai előrejelzési modellek pontosságát és örül, hogy segítségükkel pontosan előre lehetett jelezni a mostani viharciklon mozgását és fejlődését.

Forrás: telegraph.co.uk

 

Michael Fish, az 1987-es vihar előrejelzésében hibázó meteorológus és a kertjében kidőlt fa. (Fotó: Warren Allott / Telegraph)

 

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat