2018. április 23., Béla

Újabb homokvihar söpört át Phoenix-en


ICI Interaktív Zrt. - 2011. július 19., kedd, 14:25

Alig két héttel a szokatlanul nagy phoenix-i homokvihar után újból porba borult az arizonai város. Videó!

Hétfőn késő délután Arizona állam délnyugati, Pinal County-ként ismert részéről indult el az a homokvihar, amely Phoenix városát is elérte. A 60 km/órát meghaladó viharos széllökések kíséretében érkező, és közel 1 km magasra nyúló homokfal elsötétítette az eget, a látástávolság 400 m alá, de helyenként átmenetileg szinte nullára csökkent. A veszélyes időjárási helyzetben több landolni, illetve felszállni készülő repülőjárat rövid időre veszteglésre kényszerült.


Több mint 900 méter magas homokfelhő tart a Phoenix-i völgy felé. (theaustralian.com.au, AP fotó)

Alig két hete, július 5-én egy másik, jóval hatalmasabb homokvihar lepte el a várost, amelyről ebben a cikkünkben számoltunk be, ahol videó is látható róla. Akkor a homokfal 1,5 kilométer magasra tört, ami szokatlanul nagynak számít. Fennakadások voltak a légi közlekedésben, áramkimaradásokra került sor, a kerti úszómedencék pedig sártengerré változtak.

A homokviharokat az arizonai térségben haboob-ként is emlegetik - a szó arab eredetű, és Arizona mellett csak a Szaharában és a Közel-Keleten fordulnak elő ilyen haboob-ok, ugyanis kialakulásukhoz itt adottak a feltételek, a száraz klíma és a nagy homoksivatagos felület.

  Így közeledett Phoenix felé 2011. július 18-án a homokvihar. (youtube)

A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat