2018. február 22., Gerzson

Pénteken is heves zivatarok voltak


ICI Interaktív Zrt. - 2009. június 26., péntek, 11:16

Az ország nagy részén megszűnt a zivatartevékenység, felszakadozott a felhőzet. Legfeljebb már csak az északkeleti országrészben fordulhatnak elő heves záporok, zivatarok.

19:00

Az ország nagyrészén felszakadozott a felhőzet és előbújt a nap. A nyugati határszélen még egy-két helyen előfordul zivatar, de a továbbiakban inkább már csak az északkeleti országrészben fordulhatnak elő elszórtan heves záporok, zivatarok. A térségben jégeső sem kizárt.

16:30

Fokozatosan vesztenek erejükből a nap során kialakult zivatarok. Jelenleg a hevesebb gócok a Dunántúl délnyugati megyéiben, valamint az északkeleti országrészben fordulnak elő. Ezzel együtt további záporokra, egy-egy zivatarra van még kilátás az esti órákig.

15:30

Jelenleg a Dunántúlon és az északi megyékben találhatóak a leghevesebb zivatargócok. A nyugati megyékben előfordulnak ugyan olyan területek, ahol még nincs csapadék, ám a zivatargócok folyamatosan haladnak nyugat, délnyugat irányba, így a következő órákban a Vas, Somogy és Zala megyékben élők készüljenek rá, hogy a napsütés már nem tart sokáig. Eközben északkeleten északias mozgással tovább halad a rendkívül veszélyes zivatargóc. Immár egyértelmű, hogy egy szupercelláról van szó, melyet jégeső és viharos erejű szél is kísér.

14:30

Heves záporok, zivatarok érték el a Balaton térségét is. Közben a keleti határ mentén tovább folytatja útját a szupercella jegyeit mutató zivatargóc.

14:00

Az északkeleti országrész kivételével, ahol jelenleg még süt a nap, az országban mindenhol túlnyomóan felhős az ég, és sokfelé fordul elő heves zápor, zivatar. A narancs riasztás északkelet kivételével mindenhol érvényben van. A nyugati határszél közelében kisebb zivatarok pattanak ki, a keleti országrész felé pedig egy nagyobb zivatargóc közelít. Záporok a főváros térségében is sokfelé alakulnak ki. A Balaton térségében másodfokú a riasztás.

A délután folyamán további heves zivatarok várhatók, újabb jégeső és felhőszakadás sem kizárt. Ha most indulsz útnak az esernyő helyett inkább esőkabátot vigyél, a zivataros időben az sokkal praktikusabb.

Ne hagyjátok nyitva az ablakot ha elmentek otthonról. Az autót pedig fedett helyre tegyétek ha tehetitek, és ne parkoljatok alacsonyan fekvő területen, mert a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék megnehezítheti az elindulást.

13:30

A középső országrészben szinte mindenhol záporok, zivatarok alakultak ki. A nyugati határszél közelében kisebb zivatargóc okoz csapadékot, kelet felől is újabb zivatarok érkeznek. A Balaton keleti medencéjében már másodfokú viharjelzés van életben.

12:30

A zivatarokat többfelé kíséri felhőszakadásszerű esőzés, helyenként a negyed óra alatt lehullott csapadék mennyisége elérte a 20 millimétert. A Helvéciában elhelyezett mérőműszerünk, az elmúlt egy órában 30 millimétert meghaladó csapadékot regisztrált. Webkameráinkon keresztül Te is nyomon követheted az időjárás alakulását.

12:00

A Duna-Tisza közén heves zivatarok alakultak ki. Helyenként jégeső is előfordult. Közép-Magyarországra és az Alföld déli részére narancs riasztást adtak ki. A zivatarok lassan nyugat felé haladnak tovább és a főváros térségét is súrolják.

Akik a délutáni órákban kimozdulnak otthonról mindenképp vigyenek magukkal esőkabátot. Az autóval pedig aki teheti inkább fedett helyen parkoljon, mert a zivatarok alkalmával akár egy-két centis átmérőjű jég is hullhat, ami már komoly kárt okozhat a gépkocsikban. A zivatarokat helyenként erős, viharos szél kíséri ami megnehezíti a közlekedést.

A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat