2018. január 19., Sára

Orvosmeteorológia – szerda, csütörtökre


ICI Interaktív Zrt. - 2009. június 23., kedd, 14:13

Szerdán és csütörtökön sem lesz számottevő fronthatás. Mindkét nap hűvös, csapadékos idő várható.

Szerdán nem kell fronthatásra számítani. Kissé emelkedik a hőmérséklet a hét korábbi részéhez képest, de az élénk északkeleti szél mellett továbbra is gyakran növekszik meg erősen a felhőzet, és szórványosan alakul ki zápor, heves zivatar.

A szabadtéri programoknak továbbra sem kedvez az időjárás. Lassan melegszik fel a levegő, a reggeli órákban még szükségük lesz tavaszi kabátra. Tavaink vize a hűvös időjárásának köszönhetően lehűl. A közlekedők sokfelé számítsanak vizes, csúszós útfelületre. A légszennyezettség alacsony.

A változó felhőzet kedélyállapotunkra is változó hatással van, néha lehangoltak vagyunk, máskor kifejezetten javul a közérzetünk. Az elmúlt napok csapadékos időjárásának következtében megemelkedett a levegő páratartalma. Sokan ebből csak annyit éreznek, hogy a levegő fülledtebb és mintha fullasztó volna. Fontos, hogy ilyen helyzetben fokozottan figyeljünk oda az idősebbekre, mert az ő szervezetüket jobban megviselheti ez az idő.

Ellenőrizzük, hogy igyanak elegendő folyadékot, ami elsősorban víz legyen. Kínáljuk meg őket egy pohár hűs itallal, még akkor is, ha nem érzik, hogy szomjasak lennének. Olyan ételeket készítsünk nekik, melyek úgymond tehermentesítik a keringést. Azaz alacsony a zsír- és koleszterintartalma, jó a zsírsav összetétele, kevés sóval készül, illetve sok rostot tartalmaz. Végül ügyeljünk rá, hogy ha gyógyszert szednek, akkor a megfelelő időben bevegyék.

 

Csütörtökön továbbra is frontmentes időre készülhetünk. A nappali felmelegedés tovább erősödik, a keleti országrészben a 25 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet. Jelentős változásra továbbra sem kell számítani, néhány órára főként délelőtt süt ki a nap, de délután az erősen megnövekvő felhőzetből sokfelé fordul elő zápor, zivatar. A zivatarok környezetében viharossá fokozódik a szél.

Az esőkabátunkat, esernyőnket ne hagyjuk otthon! Tavaink vízhőmérséklete hűvös, fürdésre csak a bátrabbak vállalkozzanak. Az autóba ülők továbbra is sokfelé számítsanak vizes, csúszós útfelületre. A zivatarok környezetében a látástávolság gyorsan lecsökkenhet.

Fülledt, párás időben fontos, hogy odafigyeljünk az étkezésünkre. Naponta legalább háromszor üljünk asztalhoz. Ha a főétkezéseket nem hagyjuk ki, kevésbé leszünk fáradtabbak, ingerlékenyebbek, így a teljesítőképességünk is optimálisabb lesz. Csökkentsük a napi zsiradékbevitelünket. Ezt úgy is elérhetjük, hogy főzéshez, sütéshez olajat használunk a napi bevitt koleszterinmennyiség csökkentéséhez. További segítség szervezetünknek, ha a húsokról eltávolítjuk a látható zsiradékot és teflonedényben készítjük el az ételt.

 

A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat