2018. február 25., Géza

Orvosmeteorológia – kedd, szerdára


ICI Interaktív Zrt. - 2009. június 22., hétfő, 14:44

Kedden és szerdán nem lesz számottevő fronthatás. Mindkét nap hűvös, csapadékos idő várható.

Kedden számottevő fronthatás nem várható, de marad a hűvös, csapadékos idő. A keleti megyékben időnként kisüt a nap, ott kicsit magasabb lesz a hőmérséklet.

Továbbra is öltözzünk melegebben. Vékony tavaszi kabáttal vagy könnyű pulóverrel és esernyővel induljunk el otthonról. A közlekedők gyakran találkozhatnak vizes útszakaszokkal. Az erős záporok környezetében gyorsan romlanak a látási viszonyok, csúszóssá válnak az utak. A borongós idő miatt kialakuló fényhiány levertséget, fokozott álmosságérzetet okozhat. A változékony, csapadékos időben a légszennyezettség, valamint a por- és pollenkoncentráció minimális. A hűvösebb időben kissé növekszik étvágyunk, miközben folyadék-igényünk jelentősen csökken.

Ügyeljünk arra, hogy nem feltétlenül az időjárás következtében leszünk fáradtak. Egy vérvétel segítségével könnyen kideríthető, hogy van-e vashiányunk. Ha nem viszünk szervezetünkbe elegendő mennyiséget, akkor hiánya kimerültséget okoz és csökkenti a teljesítőképességet. Legjobb forrásai az állati eredetű élelmiszerek, mint a húsfélék, halak és belsőségek, mert nagyobb arányban szívódnak fel, mint a növényi eredetűekben lévő vas. Aki vegetáriánus, az fogyasszon olajos magvakat, mákot, zabpelyhet, aszalt szilvát, mazsolát, zöld leveles zöldségeket, hüvelyeseket, spenótot, kukoricát, sütőtököt, káposztaféléket. Viszont nem elég csak a vasbevitelre figyelnünk, mert vannak olyan anyagok az élelmiszerekben, melyek gátolják felszívódását. Ilyen például a csersav (kávé, tea), a fitát (gabonafélék korpája) és az EDTA nevű tartósítószer. A C-vitamin és az állati fehérjék fokozzák a hasznosulását.

 

 

Szerdán sem kell fronthatásra számítani. Kissé emelkedik a hőmérséklet, de az élénk északkeleti szél mellett továbbra is gyakran növekszik meg erősen a felhőzet, és szórványosan alakul ki zápor, heves zivatar.

A szabadtéri programoknak továbbra sem kedvez az időjárás. Lassan melegszik fel a levegő, a reggeli órákban még szükségük lesz tavaszi kabátra. Tavaink vize a hűvös időjárásának köszönhetően lehűl. A közlekedők sokfelé számítsanak vizes, csúszós útfelületre. A légszennyezettség alacsony.

A változó felhőzet kedélyállapotunkra is változó hatással van, néha lehangoltak vagyunk, máskor kifejezetten javul a közérzetünk. Az elmúlt napok csapadékos időjárásának következtében megemelkedett a levegő páratartalma. Sokan ebből csak annyit éreznek, hogy a levegő fülledtebb és mintha fullasztó volna. Fontos, hogy ilyen helyzetben fokozottan figyeljünk oda az idősebbekre, mert az ő szervezetüket jobban megviselheti ez az idő.

Ellenőrizzük, hogy igyanak elegendő folyadékot, ami elsősorban víz legyen. Kínáljuk meg őket egy pohár hűs itallal, még akkor is, ha nem érzik, hogy szomjasak lennének. Olyan ételeket készítsünk nekik, melyek úgymond tehermentesítik a keringést. Azaz alacsony a zsír- és koleszterintartalma, jó a zsírsav összetétele, kevés sóval készül, illetve sok rostot tartalmaz. Végül ügyeljünk rá, hogy ha gyógyszert szednek, akkor a megfelelő időben bevegyék.

 

A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat