2018. január 21., Ágnes

Orvosmeteorológia – hétközben kánikula


ICI Interaktív Zrt. - 2009. június 29., hétfő, 11:03

Kedden tovább melegszik az idő, de délután nyugaton záporok, zivatarok még mindig előfordulhatnak. Szerdán is kánikulára készülhetünk.

Kedden kánikulai melegre számíthatunk. Délután főleg a nyugati országrészben előfordulhatnak záporok, zivatarok. Fronthatás nem várható, de a meleg fülledt időnek kellemetlen élettani hatásai lehetnek, álmosságérzet, bágyadtság, szédülékenység jelentkezhet az arra érzékenyeknél.

Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között igen magas. Megfelelő öltözettel, fényvédő szerek használatával védjük magunkat. Lehetőség szerint viseljünk nyári kalapot, hogy megelőzzük a napszúrást. Egész nap nyáriasan öltözhetünk, de esernyőre néhol szükségünk lehet. A közlekedőket időnként az erős napsugárzás zavarhatja, illetve csapadékhullás idején a nedves utak okozhatnak problémát.

Ha kánikulai idő van, az első dolog, amire figyelmeztetnek bennünket, a folyadékfogyasztás. Bár számtalanszor hallhattunk róla, mégsem lehet elégszer ismételni. A hőségben szervezetünk folyadék igénye nő, ami azt jelenti, hogy ilyenkor akár napi 3-4 liter folyadékot is megiszunk. Fontos, hogy ezt főként víz, ásványvíz formájában vigyük be szervezetünkbe, és kerüljük a cukros üdítőket, az alkohol- és koffeintartalmú italokat, mert ezek folyadékot vonnak el a szervezettől, ami kiszáradáshoz vezethet. Amire még felhívnám a figyelmet, hogy a vesebetegek, illetve azok, akik vízhajtó gyógyszert szednek, tájékozódjanak háziorvosuknál, hogy ilyenkor pontosan milyen és mennyi folyadékot ihatnak.

Szerdán továbbra is kánikulai melegre készülhetünk. Tovább melegszik a levegő, a zavartalan napsütést elsősorban délután zavarja meg gomolyfelhő képződés. Záporokra, zivatarokra leginkább a nyugati határszélen kell számítani. Fronthatás továbbra sem várható, de a meleg, egyre fülledtebb időben fejfájás, fáradékonyság, levertség jelentkezhet.

Az UV sugárzás a déli órákban nagyon magas lesz, védekezzünk megfelelő öltözékkel és fényvédő szerekkel! 11 és 15 óra közt tartózkodjunk árnyékban. A kánikulai melegben, ha tehetjük, keressük fel vízpartjainkat, hiszen álló, és folyóvizeink hőmérséklete egyaránt fürdésre alkalmas lesz.

Kánikulai meleg idején fontos, hogy szervezetünket a teljesítőképességünk fenntartása érdekében formában tartsuk. Szervezetünk felélénkítése érdekében érdemes lehet egy gyümölcsnapot tartani. Fogyasszunk 1,5-2 kg gyümölcsöt vagy zöldséget nyersen, akár turmix formájában is, mivel ezek gazdag vitamin-, ásványi anyag-, és élelmi rostforrások. Szervezetünk felpezsdítésére fogyasszunk rozmaringból készült gyógyteát, mely élénkítő hatású.

Olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, kattintson ide!

A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat