2018. február 22., Gerzson

Orvosmeteorológia – állandósul a kánikula


ICI Interaktív Zrt. - 2009. július 1., szerda, 12:16

Csütörtökön és pénteken is a kánikulai meleg lesz a jellemző, fronthatásra egyik nap sem kell számítani.

Csütörtökön folytatódik a meleg, kissé változékony időjárás. A frontmentes időben főleg az ország nyugati és déli területein előfordulhatnak nyári záporok, zivatarok. A mérsékelt szél csak zivatarok környezetében erősödik meg.

Bátran tervezhetünk szabadtéri programokat, vízpartok közelében különösen kellemes lesz az idő, tavaink vízhőmérséklete a 23, 24 fokot is eléri. Legyünk óvatosak, mert a nagy meleg, az erős napsütés veszélyes is lehet. Öltözzünk nyáriasan, óvjuk a bőrünket és a fejünket főleg a déli órákban, valamint igyunk sok folyadékot! Könnyen napszúrást kaphatunk, ha 11 és 15 óra között fedetlen fejjel túl sokat tartózkodunk a tűző napon. Ilyenkor válasszunk árnyékos vagy félárnyékos helyeket. Az erős UV sugárzás már 20 perc után veszélyes lehet.

A nyugati és déli megyékben élőknek még szükségük lehet esernyőre, esőkabátra a délután folyamán. A páratartalom csökken, az izzadság könnyebben elpárolog. A légszennyezettség, a pollen- és porkoncentráció kissé nő, de továbbra is viszonylag alacsony. A csalánfélék és az útifű pollenkoncentrációja főleg a keleti megyékben növekszik. A meleg, fülledt időnek a korábbi napokhoz hasonló kedvezőtlen élettani hatásai lehetnek. A közlekedők általában száraz utakra, kedvező feltételekre számíthatnak, de készüljenek fel arra, hogy az erős napsütésben bágyadtak lehetnek, reflexeik tompulhatnak, illetve a nyugati és déli országrészben helyenként esőtől nedves útszakaszokkal találkozhatnak. A gépjárművek utastere gyorsan felhevül, gyermeket, élő állatot ne hagyjunk még néhány percre sem a tűző napon álló kocsikban!

Pénteken is marad a meleg, nyárias idő. Elsősorban az északi országrészben kell záporokra, zivatarokra számítani. A mérsékelt északi szél zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. Fronthatás nem várható, de a kánikulában fejfájás, álmosságérzet, szédülés jelentkezhet.

Akik most töltik nyaralásukat valamelyik álló- vagy folyóvizünk partján továbbra is tökéletes nyaralóidőre készülhetnek. Figyeljünk rá, hogy a déli órákban nagyon erős UV sugárzás miatt, már 20 perc napon tartózkodás is veszélyes lehet, ilyenkor ha tehetjük keressünk árnyékos helyet. Fontos tudni, hogy a vízben tartózkodva is könnyen leéghetünk ezekben az órákban. A Velencei-tó és a Balaton hőmérséklete elérheti a 25 fokot is.

A nagy forróságban sokszor érezzük, hogy milyen jólesne egy jeges ital. Ügyeljünk rá, hogy a folyadékok hőmérséklete, amiket elfogyasztunk, ne legyen túl hideg. Bár szervezetünket felüdítik, testünk rövid időn belül automatikusan hőt fog termelni, ennek következtében izzadni fogunk és melegebbnek érezzük a levegőt. Pontosan ezért van az, hogy a sivatagban élő népek tagjai forró italokat (kávét, teát) fogyasztanak, így vonva el hőt a testükből, és érzik kevésbé forrónak az időt. Kövessük mi is a példájukat, még ha ez elsőre furcsának, szokatlannak is tűnhet!

Olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, kattintson ide!

A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat