Keleten is elállt a hó

Vasárnap kora délután a keleti, északkeleti megyékben is megszűnt a havazás. A pénteken kezdődött eseményeket végig követtünk, cikkünkben megtalálja a lényegesebb információkat az idei év első nagy havazásáról.

Aggteleken már sütött a nap vasárnap délután

Vasárnap délutánra megszűnt a havazás, nyugodt idő jellemző. Délelőtt még térségünk Dunától keletre fekvő északi és keleti megyéiben volt havazás, hószállingózás, volt ahol 30 cm hó hullott a három nap alatt.

Az ICI jászjákóhalmi webkamerájának filmje vasárnap délelőttről - a tartós havazás várhatóan délutánra áll el

Szombat este keleten továbbra is folyamatosan havazik, sőt már az Északi-középhegységben is többfelé érkezik jelentés hóról, a következő órákban azonban várhatóan csökken a csapadékhajlam. Nyugaton és a középső megyékben kevés felhő lesz az égen, erősen hűl a levegő. 22 óra körül már több helyen -10 fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Az ICI hőmérséklet-mérései szombaton 21:55-kor

Szombat délután, kora este északkeleten több helyen intenzívebb lett a havazás, helyenként megint meglehet a 10 cm. Északkeleten jelenleg többnyire mérsékelt a légmozgás, így itt hófúvásra - a jelenlegi számítások szerint - nem kell készülni.

Szombat délelőtt már csak a Duna vonalától keletre havazik, pontosabban a legtöbb helyen egyelőre inkább csak szállingózik a hó. Az ICI tarnaleleszi webkameráján jól látható az ismétlődő gyenge havazás. Az állomásunk környékén egyébként nem csak a táj, hanem a hőmérsékleti is kimondottan télies. 11 óra körül -4 fokot mérünk.

Az ICI tarnaleleszi webkamerájának képeiből összefűzött film a szombat délelőtti eseményeket mutatja

Szombat reggelre az országos havazást okozó csapadékzóna kelet felé vette az irányt, a déli megyékben, keleten és az Északi-középhegységben többfelé hószállingózás volt jellemző, csak az északkeleti megyékben volt helyenként ennél intenzívebb havazás. Az országos csapadék várhatóan nem ismétlődik meg, de futó hózáporokra ma még többfelé lehet számítani.

Többfelé erősen lehűlt a levegő, az Észak-Dunántúlon például -8 fok alá kúszott a hőmérők higanyszála. A következő 24 órában várhatóan tovább hűl a levegő, kimondottan erős lehűlés veszi kezdetét. A jelenlegi előrejelzések szerint azonban a vasárnap hajnalra várható hideg nem lesz tartós.

Az ICI hőmérséklet-mérései szombat reggel 7:10-kor

Péntekre virradóra már sokfelé igazi telet idézett a tájkép, a havazás pedig kelet felé terjeszkedik. Pénteken inkább nyugaton és délen, szombaton a Dunától keletre lehet téli időre számítani. Az örömbe üröm is vegyül: az erős szél hófúvásokat okoz, akinek nem muszáj, ne induljon útnak az érintett térségekben!

Péntek este fél 10-kor kicsit változott a ciklon helyzete: előrejelzéseinknek megfelelően az ország északi felén elállt a havazás, de délen továbbra is intenzíven esik a hó. Keletre is megérkezett a csapadék, néhol ott is hófúvások nehezítik a közlekedést. Az Északi-középhegységben helyenként kiderült az ég.

Az ICI Meteorológia aktuális időjárást mutató, pénteken fél 10-kor készült térképe

Péntek estefelé: A Dél-Dunántúlon is erős szél hordja a havat, és  következő órákban sem áll el a havazás. Akár 10 cm hóréteg is összegyűlhet a ciklonból az említett térségben.

Az ICI Interaktív Meteorológia őcsényi mérőállomásának kamerafilmje a péntek délutáni hófúvásról

Péntek késő délután: a Dunántúlon és keleten tovább erősödött a szél, ami azért is veszélyes, mert estétől a keleti tájakra is megérkezik a csapadék. 

Péntek kora délután:  még fél 2-kor is sokfelé fagyott az országban, a lehullott hó nem olvad, egyre több helyen megmarad. Ezzel a következő napokban jó eséllyel tovább csökken majd a nappali felmelegedés mértéke.

Az ICI Interaktív Meteorológia országos mérőhálózatának adatai alapján pénteken kora délután készült hőtérképen látszik, hogy délkeleten van a legmelegebb, de ott is csupán +1 fokot mérünk!

Péntek délelőtt:  hószállingózás kezdődött az északnyugati országrészben is, a déli órákban pedig Budapesten is megjelentek az első hópelyhek.

Részletes országos prognózisunkat az előrejelzési oldalunkon olvashatják.

Az időjárás szervezetre gyakorolt hatásairól a Meteo Klinika honlapján tájékozódhat.