A nemzeti ünnep is melegrekordokat hozott

Országos és budapesti melegrekord született ma délután, sőt, az éjszaka sem volt még soha ilyen enyhe október 23-án.

A két nappal ezelőttihez hasonlóan október 23-ra virradóan is újabb hőmérsékleti csúcsok születtek a fővárosban és országosan is. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos mérések kezdete óta még soha nem alakultak ilyen magasan a minimumhőmérsékletek, mint a mostani nemzeti ünnepen.

2002-ben Mázán 16,0 foknál nem hűlt le jobban a levegő, ezzel szemben a ma reggeli minimum értéke három helyen is magasabb volt ennél: Kaposváron, Pestszentlőrincen (Budapest XVIII. kerületében) és Iklódbördőcén egyaránt 16,3 fokot regisztráltak (MTI). A pestszentlőrinci érték így egyben új budapesti rekordot is jelent, ami eddig 13,8 fok volt még 1971-ből.

Az ICI Interaktív Meteorológia mérőállomásai közül a pátyi még ennél is melegebbet mért: ott 16,9 fok alá nem csökkent a hőmérséklet az éjszaka folyamán.

A rekordoknak reggel nem szakadt vége, délután ugyanis megdőlt az országos napi maximumhőmérséklet rekordja is: Baja-Csávolyon 27,3 fokot mértek, ez több mint fél fokkal melegebb a korábbi, 1989-es lenti csúcsnál. Budapesten is új csúcs született az idei ünnepi délutánon, most ugyanis 24,9 fokot regisztráltak Pestszentlőrincen a korábbi, 1989-es 23,3 fokhoz képest.

Érdekesség: a sokéves átlag ezen a napon 13, 14 fok. Az ICI Interaktív Meteorológia szintén Baján mérte a legmelegebbet, 26,8 fokot regisztrált a műszerünk délután.

Az enyhe napok egészen a hét legvégéig kitartanak, habár nem lesz zavartalan a napsütés. A hétvégén növekvő ködhajlammal is számolni kell.

Fotó: Németh Ferenc