Hosszan tart idén a vénasszonyok nyara

Kisebb változékonyság mellett hosszan tart idén az október végi meleg periódus, a vénasszonyok nyara, angolszász nevén az indiánnyár.

A legfrissebb időjárási modellfuttatások szerint hosszan kitart idén a vénasszonyok nyara. Azt az október végi periódust nevezik így a meteorológiában, amikor anticiklon alakítja az időjárást, és ez a magas nyomású légköri képződmény tartósan blokkolja a ciklonok útját, így frontok nem érkeznek, a délről felnyomuló légtömegben pedig kellemes, meleg időjárás uralkodik.

A jövő héten is hasonlóan szép napok várnak főképp a déli megyékben élőkre, északon, az anticiklon peremén ugyanis még belopja magát némi változékonyság a mindennapjainkba.

A hőmérsékletek bőven 20 fok fölött is alakulhatnak a déli megyékben, ez jóval az ilyenkor szokásos 15-16 fokos értékek fölött van, így nem csoda, hogy az időjárás-érzékenyeknek panaszokat is okozhat. Főképp alvásproblémák, kábaság, enerváltság lehet jellemző a szép idő ellenére is, a szelesebb napokon pedig a migrénre hajlamosaknak kell jobban odafigyelniük magukra.

Az érzékenyek a Meteo Klinika oldalán kaphatnak részletes tanácsokat panaszaik enyhítésére.

Az eseménytelen idő velejárója, hogy növekszik a ködhajlam, valamint a szennyezőanyagok mennyisége is növekedhet a nagyvárosi, forgalmas környezetben. Ezekre főképp a hét második felétől kell számítani.

A GFS modell úgynevezett ensemble (együttes) előrejelzésének eredményein jól látszik, hogy Budapest fölött az 1500 m-es magasságban a levegő hőmérséklete tartósan az ilyenkor szokásos (piros vonal) fölött alakul (felső görbesereg), és nagyobb mennyiségű csapadékhullásra sem kell készülni (alsó görbesereg)

(Forrás: wetterzentrale.de)