Dubait idéző homokvihar Skóciában

A hét elején igencsak elcsodálkozhattak a Skót-felföldön élők, ugyanis az arab országokat is megszégyenítő homokvihar csapott le a vidékre.

A hét elején igencsak elcsodálkozhattak a Skót-felföldön élők, ugyanis az arab országokat is megszégyenítő homokvihar csapott le a vidékre.

Az ottani meteorológusok már jó előre figyelmeztették a lakosságot, hogy kedden viharos keleti szél várható a Skót-felföld térségében, ami akár komoly károkat is okozhat. A vidékre ugyanakkor ez a szélvihar (egészen pontosan egy magassági légáramlat, úgynevezett „jet-stream")  hozta meg a már hosszú ideje várt tavaszt, a melegebb idő azonban rendkívül szokatlan módon érkezett:a  110 km/órát is meghaladó széllökések vastag parti homokkal lepték be a házakat, az utakat, a parti építményeket. A helyi repülőtér, az Inverness Airpot látképe Dubait idézte, vastag homok fedte be a gépeket és a leszállópályát is. A járatokat még másnap törölték, hiszen életveszélyes lett volna ilyen körülmények között használni a kifutópályát. Több utat lezártak a forgalom elől, és a korlátozás egészen addig tartott, amíg teljesen meg nem tisztították az útvonalakat a balesetveszélyes homoktól.

Fotó: dailymail.co.uk

Az érkező enyheség csak a vihar után tudott érvényesülni, de kedden az ország többi részén már a tavasznak örülhettek: átlagosan 5-6 fokkal volt melegebb az áprilisban ilyenkor szokásosnál, Lincolnshire-ben például 17,6 fokot mértek, az év eddigi legmelegebb időszaka köszöntött be. A hétvégén már 18, 19 fokot mértek Skóciában, ez arrafelé ebben az időszakban szokatlanul enyhének számít. Ráadásul a mindig esős, borongós időhöz szokott britek most napokig szikrázó napsütést élvezhettek, és szinte az egész Egyesült Királyságban száraz idő uralkodott egészen vasárnapig.