Afrikai levegő húzódik Európa fölé

A következő napokban a kontinens egy nagy része fölé anticiklon húzódik, közben pedig délnyugat felől afrikai levegő érkezik. Többfelé lehet nyárias hőmérsékletre is számítani.

A Földközi-tenger medencéje felett egy magas nyomású képződmény alakult ki, ami az elkövetkező napokban észak felé mozdul el, illetve terjed ki. Az anticiklon területén alapvetően napos és meleg idő uralkodik, a ciklonok átmenetileg a kontinens nyugati, északnyugati részei fölé szorulnak. 

Egy ilyen „kiszorult" ciklon halad jelenleg észak felé a kontinens nyugati partvidéke mentén, amelynek útját kiadós esők és akár 90-100 km/órás széllökések is kísérhetik majd a Brit-szigetek és a norvég partok térségében, illetve ezt újabb ciklonok követik. A ciklonrendszerek előoldalán ugyanakkor afrikai levegő nyomul előbb Nyugat-, majd fokozatosan Közép-Európába is. Ennek köszönhetően a napokban egyre többfelé emelkedik 20 fok fölé a hőmérséklet Európa nyugati és középső felén. A jövő héten Ibériában és Franciaországban már nagyobb területen meghaladhatja a 25 fokot a maximum, de várhatóan kánikulai értékek is megjelennek.

Az anticiklon a Kárpát-medencétől is távol tartja egy ideig a markáns frontokat, így a következő napokban sok napsütésre, és legfeljebb futó záporokra számíthatunk. A hőmérséklet országos átlagban 20 fok körül tetőzik, de a jövő hét második felében akár a kora nyárra jellemző 25 fokot is elérheti a csúcsérték.

A száraz, meleg időszak kedvez a belvíz visszahúzódásának is, így a napokban várhatóan jelentősen csökkenni fog a belvízzel elöntött területek nagysága. Jelenleg már 200 ezer hektár alá csökkent a belvízi elöntés.

A Sat24.com műhldképén jól kirajzolódik az anticiklon okozta felhőmentes terület Dél-Európa felett, illetve a Brit-szigeteket elérő ciklon vastag felhőzete. A Kelet-európai-síkság felett húzódó frontzóna délelőtt a Tiszántúlon még borús időt okozott, majd távozott; ez a napokban szinte egy helyben marad és fokozatosan feloszlik.