Javul a belvízhelyzet

Az elmúlt napokban csökkenni kezdett a belvízi elöntés, és a napokban további gyors javulás várható. A Balaton átlagos vízállása az elmúlt hetekben több 10 centivel emelkedett, jelenleg meghaladja a szabályozási maximumot.

A tavasz első felében szokatlanul sok csapadék hullott, és rohamosan emelkedett a belvízzel veszélyeztetett területek nagysága. Április első hetének végére országosan 216 ezer hektárra nőtt a belvízi elöntés.  Az elmúlt napokban ugyanakkor kedvezőbbre fordult az időjárás, sokat számított, hogy egy-egy napra tartósan kisütött a nap is. Jelenleg már 190 ezer hektár alá csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, és az elkövetkező napokban további javulás várható, számottevő csapadék ugyanis nem lesz, és napos idő is segíti a száradást.

Jelenleg az Alföld nagy részén még másod-, illetve harmadfokú belvízi készültség van érvényben, és kisebb körzetekben a Dunántúlon is másodfokú a készültség.

A szabályozási szint felett a Balaton vízállása

A Balaton vízszintje az év eleje óta meredek emelkedést mutat, és az utóbbi három hét alatt még intenzívebbé vált a töltődés a sok csapadék és a Zalából érkező lefolyás hatására. Az elmúlt három hét során a tó átlagos vízszintje jó 25 centit emelkedett. A Balaton átlagos vízszintje szombaton elérte a 115 centit, ami 5 centivel haladja meg a szabályozás szerinti legmagasabb szintet, a 110 centit. A Sió-zsilipet egyelőre azonban nem nyitották meg, a Dunán ugyanis árhullám vonul le a napokban, és a zsilip megnyitása a Sió völgyét elöntéssel veszélyeztetné.

Legutóbb 2010-2011 telén volt hasonlóan magas a Balaton vízállása. Akkor a tó átlagos vízszintje elérte a 129 (2010. december), illetve a 127 (2011. január) centit, amivel tavunk ötvenéves rekordot döntött meg.

Siófoknál a pillanatnyi vízállás 123-124 centi, április 12-én azonban 127 centit is mértek. A legnagyobb vízállás, amit a mérések kezdete óta tapasztaltak, 155 centi volt.