Kiadós esők áztatják a mediterrán térséget

Az elmúlt két napban Ibériában, most a Földközi-tenger középső medencéjében hullik kiadós eső. A csapadékzóna keletebbre helyeződik, mi csak keveset kapunk belőle.

Mozgalmas az idő Európa déli részén, kiadós csapadékkal áztatják a térséget a ciklonok. Az elmúlt két napban Ibéria állt a csapadékhullás középpontjában, Spanyolországban (illetve Franciaország déli részén) többfelé hullott 40-70 mm eső. Jelenleg Olaszországban, illetve Dél-Franciaországban okoz kiadós esőket, intenzív záporokat, helyenként zivatarokat egy mediterrán ciklon, amely egyébként Európa nagy része fölé enyhe légtömegeket szállít, és ennek előterében növekedett meg a Kárpát-medencében is a felhőzet.

A csapadékzóna az elkövetkező 24-36 órában keletebbre helyeződik, és jelentős mennyiségű esőre lehet számítani az Adriai-tenger, a Balkán-félsziget, valamint az Égei-tenger térségében is - miközben Nyugat-Európát újabb nedves léghullámok érik el.  Estétől a Kárpát-medencébe is nedvesebb légtömegek szállítódnak, térségünkben azonban csak szórványos jelleggel kell kisebb esőkre, záporokra számítani este, éjszaka és csütörtökön.

Vastag ciklonális felhőzet húzódik Dél-Franciaországtól Olaszországon át a Görögországig,
a Földközi-tenger középső medencéjében sokfelé esik az eső
(kép: Sat24.com 14:30)