Jelentős mennyiségű csapadék hullott idén télen

Az elmúlt két téli hónapban tapasztalhattuk, hogy rendkívül sokszor hullott eső, havas eső, hó, és nem volt ritka az ónos eső sem. Mindez az aktív ciklontevékenységnek volt köszönhető.

Magyarországon a klimatológiai vizsgálatok szerint a legcsapadékosabb évszak a nyár, utána következnek az átmeneti évszakok, és a legszárazabb a tél. Az elmúlt hetekben azonban szokatlanul gyakorivá vált a ciklonok és az ehhez köthető frontok érkezése, ami jelntős mennyiségű csapadékot eredményezett. Volt olyan nap, amikor nem is egy, hanem két front is áthaladt felettünk. Szombaton is erre számíthatunk: a nap elején egy meleg-, később pedig egy hidegfront érkezik hazánk területére.

Az elmúlt hónapokban az átlagosnál több csapadék hullott. Decemberben a Dunántúl déli része volt a legcsapadékosabb, itt volt olyan mérőállomás, ahol több mint 100 mm csapadékot mértek, az ország legszárazabb része pedig a Dunántúl északi felén volt. Az országban átlagosan 35-50 mm csapadék hullott.

Januárban a decemberrel ellentétben a Dunántúl északi része volt a legcsapadékosabb, ebben a térségben több helyen is 70 mm felett volt a havi csapadékösszeg, Veszprémben több mint 90 mm csapadék hullott. Az északkeleti területek voltak a legszárazabbak, Debrecenben a csapadékösszeg nem érte el a 30 mm-t. Az országban átlagosan 40-55 mm csapadék hullott.

A valószínűségi előrejelzések szerint a február sem ígérkezik száraznak. (Ezt mutatja a GFS modell budapesti fáklya előrejelzése is. A vízszintes tengely mellett feltűntetett vonalak és a baloldali függőleges tengely alapján kaphatunk képet a várható csapadékmennyiségről.) A napokban további ciklonok érkeznek, melyekből szombaton jobbára eső, vasárnap azonban már havazás várható.