Bőséges csapadék várható a napokban

Mediterrán ciklonok kiadós csapadékot hoznak a Kárpát-medencébe, a Nap jó időre eltűnik a felhők mögött. Kezdetben havazás, majd a jelentős enyhülés hatására eső várható.

A következő napokban mediterrán ciklonrendszerek szállítanak nedves levegőt a Kárpát-medencébe, bőséges csapadékra van kilátás a jövő hét elejéig. Ez kezdetben hó, majd vasárnaptól mindenhol eső formájában várható.

Ma estig a déli országrészben lehet kisebb havazásra, délkeleten esetleg havas esőre számítani, majd péntekre virradóan északra is kiterjed a csapadékzóna. Hajnaltól sokfelé várható tartós, váltakozó intenzitású havazás, de a keleti megyékben már havas esőre, esőre lehet számítani a pénteki nap folyamán. Többfelé hullhat pár centi megmaradó hó, a nyugati határszélen a 10 centit is elérheti a hóvastagság. Közben hófúvások is kialakulhatnak az élénk északi szélben, az ország nagy részén tehát kellemetlen téli idő lesz.

Szombaton kelet felől már egyre többfelé váltja fel havas eső, átmeneti ónos eső, eső a havazást, de várhatóan csak vasárnapra vált mindenhol esőbe a halmazállapot. A nyugati tájakon szombaton kicsivel még tovább gyaparodhat a hóvastagság a fagypont közeli hőmérsékletek mellett. Vasárnap és a jövő hét elején is folytatódik a borús és ekkor már mindenhol esős idő, a jelen számítások szerint kedd-szerdától köszönthet be szárazabb időszak. Addig viszont helyenként akár egy-másfél havi csapadék is lehullhat.

A Földközi-tenger felől nemcsak nagy nedvességtartalmú, hanem egyúttal jelentősen enyhébb légtömegek is érkeznek. A hétvégén nagy hőmérséklet-különbségekre lehet számítani a keleti és nyugati országrész között. Míg szombaton a nyugati határvidéken még csak fagypont közelében tetőzik a hőmérséklet, a keleti határszélen már megközelítheti a 10 fokot a csúcsérték. Vasárnap és a jövő hét elején keleten várhatóan több helyen 10 fok fölé melegedik a levegő, közben pedig a nyugati országrészben is enyhül az idő, ott hétfőtől jellemzően 4, 5 fok körül ígérkeznek a maximumok.

Jó hír, hogy a modellfutások alapján úgy tűnik, tartósan marad a tavaszias időszak, és március elején is folytatódhat a tavaszi idő.

Fotó: Luidort Péter