Rétegfelhőzet zárta el a napfény útját

Átmenetileg anticiklon alakítja időjárásunkat, de a csapadékmentes idő nem társul mindenhol zavartalan napsütéssel.

Péntek óta frontmentes időszak uralkodik a Kárpát-medence térségében. Hazánktól északra található annak az anticiklonnak a középpontja, ami most egy pár nap szünetet engedélyez az egész télen jellemző gyakori front- és ciklonátvonulások között. 

A nyugodt, csendes idő ellenére azonban nem élvezhetjük mindenhol a nap melengető sugarait. Szombaton még nagyobb területen kitisztult az ég, és többfelé megközelítette a hőmérséklet délután a 7 fokot, sőt, az ICI Interaktív Meteorológia tokaji mérőállomása kereken 9 fokot mért. Mindehhez zavartalan napsütés, igazán kellemes idő társult. Vasárnap már nagyobb területen maradt meg az alacsony szintű rétegfelhőzet, ami elzárta a napsugarak útját, és az ország nagyobbik részén szürke, borongós idő volt jellemző. A napsütés ellenére most már északkeleten sem melegedett sokkal az ilyenkor szokásos átlag fölé a hőmérséklet, de még így is 5 fok feletti hőmérsékleteket mértünk több helyen.

Éles határvonal van a napos északkelet és a felhősebb tájak között

A Sat24 műhold látható tartományban készült képe vasárnap délután fél 2-kor

Nagyjából a 864 méter magas Nagy-Hideg-hegy szintjén helyezkedett el a rétegfelhőzet, az ottani mérőműszerünk kamerája egész napos ködöt örökített meg. Mindeközben Tokajban ismét hétágra sütött a nap, és annak ellenére, hogy csak pár fokkal volt melegebb, mint a nyirkos hegycsúcson, a hőérzet sokkal kellemesebben alakult. Ahogy közeledik a tavasz, és egyre magasabb napállások jellemzőek délutánonként, úgy már egyre nagyobb eséllyel tudja majd felszakítani a nap a kialakuló ködöt, ködfelhőzetet, és már délutánonként is érezhetően jobban simogatja bőrünket a napfény. 

Ködbe burkolózott a Nagy-Hideg-hegy

Az ICI Interaktív Zrt. mérőműszerének kamerája rögzítette a képet vasárnap 14:00-kor

Az ICI Interaktív Meteorológia állomásának kamerája mutatja, hogy mindeközben milyen szép napfényes idő várja vissza a gólyákat Tokajban

Vasárnap a legmelegebbet a Heves megye északi részén fekvő Tarnaleleszen mértük, ott a 6,3 fokot is meghaladta délután a hőmérséklet. A télnek azonban még nincs vége, a jövő héten ismét változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő, újabb frontok és ciklon érkezése valószínű.