Tömegesen jönnek a harlekinkaticák

Csak pár éve jelentek meg hazánkban, évről évre azonban tömegesen lepik el a városokat a harlekinkaticák. Az ajtó- és ablakrésekben, a ház zugaiban keresnek telelőhelyet. Most is.

A meleg őszi időben talán felfigyelhettünk arra, hogy hirtelen megszaporodtak a katicabogarak. E cikk szerzője a mai napon például zuglói otthonába belépve, meglepődve találta szembe magát katicabogarak tucatjaival, amint azok az ablaküvegeken, illetve a szúnyoghálókon, az ablakok réseiben gyűltek össze.

Ezek a katicák azonban többségében nem az itthon jól ismert hétpettyes - vagy a hazánkban szintén őshonos kétpettyes, illetve tizennégypettyes - fajtához tartoznak. Van köztük fekete alapon piros pöttyös, sárga, vagy épp pöttyök nélküli is. Mindannyian az ún. harlekinkaticák fajához tartoznak, amely eredetileg Ázsiából származik, Európába viszont Észak-Amerikából hozták be a kártevők elleni biológiai védekezés céljából. Magyarországon alig pár éve ütötték fel fejüket, ám agresszívan terjednek, egyre inkább háttérbe szorítva az őshonos katicafajokat. Nemcsak a táplálékért folyik harc köztük, de a harlekinek vetélytársaik petéit, lárváit is felfalják, amiben viszonylag nagy testméretük és gyorsabb szaporodó-képességük is segíti őket.

Az őshonos fajok visszaszorítása mellett egyéb károkat is okozhatnak. A hétpettyes példányokhoz hasonlóan ezek is levél- és pajzstetveket fogyasztanak, ám annak hiányában a gyümölcsöket is szívesen fogadják étlapjukon. Különösképp kedvelik a szőlőt, ami sok kárt okozhat a borkészítés során, mert ha nem sikerül a bogarakat teljesen eltávolítani a szőlőszemekről, keserű vegyületek ronthatják a must, illetve a bor minőségét.