Kellemes idő lesz a hosszú hétvégén

A pünkösdi hétvégén sok lesz a napsütés, kellemes idő köszönt ránk.

A pénteki borongós, csapadékos időjárás után szombat hajnalban még futó záporok előfordulhatnak, majd délelőtt gyors ütemben szárazabb levegő érkezik, kiderül az ég, és országszerte többórás napsütés fogja melegíteni a levegőt. A szél időnként megélénkül, főképp a dunántúli régióban. A hőmérséklet csúcsértéke 21, 25 fok között alakul.

Vasárnap is hasonló időben lesz részünk, napközben szinte zavartalan lesz a napsütés, tovább melegszik a levegő, csak az északnyugati régióban válhat zavaróvá a megerősödő légmozgás. A hőmérsékletek északnyugaton 25, délkeleten azonban már akár 30 fok körül is tetőzhetnek.

Vasárnap estére érkezik délnyugat felől egy csapadékzóna, de szerencsére a záporok, zivatarok a jelenlegi számítások szerint még az éjjel átvonulnak fölöttünk, hétfőn is jobbára napos, száraz időben lesz részünk.

Kellemes, kora nyárias napok állnak tehát előttünk, egy veszélyt azonban rejteget ez az időjárás: a derült, tiszta időben nagyon erős lesz az UV sugárzás. Az égető, káros napsugarakat kevésbé fogjuk érzékelni a légmozgásnak köszönhetően, így fontos fokozottan odafigyelnünk bőrünk védelmére: érdemes világos ruhadarabokat felvennünk, óvni a szemünket, fejbőrünket is a káros sugaraktól, viseljünk széles karimájú szalmakalapot és UV-szűrős napszemüveget. A kilógó bőrfelületet védjük minimum 30-as faktorszámú napkrémmel, de érzékeny bőrűek és gyerekek esetében ez lehet több is.

Jó hír viszont, hogy országszerte tiszta lesz a levegő, a légszennyező anyagok mennyisége jóval az egészségügyi határérték alatt fog maradni. Az allergiások viszont enyhébb panaszok megjelenésére számíthatnak, a pollenszórás a napos, száraz időben növekedni fog. Az eperfa, a fenyőfélék és a tölgy mellett már a pázsitfűfélék virágporára allergiásak is tapasztalhatnak tüneteket. A nyárfa szálló, vattaszerű termése nem allergén, legfeljebb ha beszippantjuk, akkor okozhat némi kellemetlenséget.

A kirándulásokhoz jó, ha van nálunk kullancs- és szúnyogriasztó is, a jó időnek köszönhetően növekszik a vérszívók aktivitása is.

Az erdei utakon az elmúlt napok csapadékának köszönhetően sáros útszakaszokkal találkozhatunk, viseljünk megfelelő lábbelit.