Fehér lesz-e a karácsony?

A szenteste közeledtével egyre több mindenkit foglalkoztat, hogy fehér lesz-e a karácsony. Az előrejelző modellek már sejtetnek valamit a lehetséges időjárásról.

Hétfőn egy mediterrán ciklon halad el a Kárpát-medencétől délre, aminek a felhő- és csapadékzónája súrolja hazánkat. Ennek hatására a déli megyékben több centiméternyi friss hó hullhat, míg máshol csak hószállingózás, gyenge havazás valószínű.

A hét további részében változékony, de hideg időjárásra van kilátás, többször fordulhatnak elő futó hózáporok is. Az előrejelzési modellek azonban erős változást vetítenek előre péntekre és szombatra.

A hét utolsó napjaiban egyre melegebb levegő áramlik a térségünkbe nagy mennyiségű csapadékkal együtt. Előreláthatólag az ország nagy részén esőre van kilátás, de a keleti országrészben havas eső, havazás is előfordulhat.

Persze ezek az adatok még nagyon bizonytalanok, ugyanis az előrejelző modellek a napok előrehaladtával egyre pontatlanabb eredményt adnak.

A képen a 850 hPa-os szint (kb. 1500 m) hőmérsékleti változása látható, amiből a frontok érkezése jelezhető előre. (fáklya diagramm) Forrás: www.wetterzentrale.de

Az úgynevezett fáklya diagramm az előrejelző modellek bizonytalanságát szemlélteti. A különböző színű vonalak a modell más-más kezdeti értékről történő futtatását jelölik. Az így kapott diagramm alapján lehet következtetni egy-egy időjárási esemény valószínűségére.

A ábrán jól látható, hogy december 23-ig számottevő változás nem várható, ám akkor egy melegedés kezdődik, amelynek mértéke az időtáv miatt még eléggé bizonytalan, nagy a tagok szórása.